Hlavní obsah

Tisíce britských turistů se předčasně vrací z dovolených v Portugalsku

Foto: Profimedia.cz

Letištěm Faro na jihu Portugalska zmítá chaos.

Reklama

Britská vláda se rozhodla stáhnout Portugalsko ze seznamu bezpečných zemí. Portugalský premiér toto rozhodnutí zkritizoval.

Článek

Britové, kteří se do vlasti vrátí po zítřejší 4. hodině ranní, budou muset strávit deset dní v karanténě a podrobit se dalšímu PCR testu na přítomnost koronaviru. Z tohoto důvodu se mnozí turisté rozhodli raději dovolenou ukončit dříve.

Podle webu Financial Times se z jihoportugalského města Faro, které leží v hlavním místním turistickém regionu Algarve, do Británie od soboty vrátilo alespoň 25 tisíc turistů. Další desítky tisíc se vracejí z jiných portugalských turistických oblastí poté, co se 17. května země pro ně stala jedinou dostupnou destinací v Evropě na tzv. „zeleném seznamu“.

Jen za dnešek letecké společnosti z letiště Faro vypravily do Spojeného království podle webu The Telegraph 40 letů, které přepravují až 7000 cestujících. To je oproti běžnému dni téměř dvojnásobek.

Portugalský premiér Antonio Costa v neděli Velkou Británii za toto rozhodnutí zkritizoval. „Nelze udržovat tento nestabilní systém a změny každé tři týdny. Neprospívá to těm, kteří plánují své dovolené, ani těm, kteří v rámci turistického průmyslu tyto dovolené organizují, chtějí-li turisty přivítat za přijatelných podmínek“ uvedl premiér Costa podle agentury Reuters s tím, že jeho vláda zkontaktuje britské představitele, aby jim „vysvětlila, že toto rozhodnutí není oprávněné a způsobuje vážné škody britské i portugalské ekonomice“.

Costa dále Londýn vyzval, aby přistoupil na evropský systém digitálních certifikátů, který má Evropská unie zavést od 1. července. V těchto „pasech“, které mají umožnit snazší cestování po Evropské unii, mají podle návrhu Evropské komise být dohledatelné tři základní údaje, zda byl jeho držitel očkován, má negativní test a nebo onemocnění covid-19 prodělal před více než 11 dny.

Mnozí britští turisté si kvůli změně pravidel pro cestování do a z Portugalska podle webu New York Times připlatili, aby se domů dostali včas a vyhnuli se tak karanténě. British Airways i další letecké společnosti také dočasně zvýšily kapacitu letů, aby turistům pomohly vrátit se domů.

Denní přírůstky objevených případů koronaviru se od května v Portugalsku mírně zvýšily, a to především v hlavním městě Lisabonu a několika dalších oblastech. Počet nových případů za poslední dva týdny na 100 000 obyvatel činil 65, což je jedno z nejnižších čísel v Evropské unii. Za celou epidemie se v Portugalsku, kde žije deset milionů lidí, nákaza potvrdila u 853 000 osob, z nichž 17 000 zemřelo.

Zatímco se turisté snaží na poslední chvíli sehnat letenky z Portugalska, jedna z testovacích firem podle webu Independent varovala, že laboratoře jsou „na pokraji zhroucení“. Podle Rosse Tomkinse, generálního ředitele společnosti Salutaris People, která na letišti v Liverpoolu nabízí PCR testy, budou dovolenkáři čelit i dalším zpožděním, testovací laboratoře totiž nedokážou udržet krok s poptávkou.

Podle společnosti Cirium v červnu mělo ze Spojeného království do Portugalska směřovat až 1800 letů, na něž by se vešlo zhruba 345 000 lidí. Ze šesti portugalských destinací jsou nejoblíbenější Faro a Lisabon, píše web CNN.

Británie zahraniční země z hlediska současného turismu dělí do tří různých kategorií podle barev semaforu. U „červených zemí“ je po návratu např. nutná desetidenní karanténa v hotelu.

Britská vláda Portugalsko přesunula z tzv. „zeleného seznamu“, na němž uvádí země, do nichž mohou občané bezpečně cestovat. Británie k rozhodnutí přistoupila kvůli rostoucímu počtu případů covidu-19 v Portugalsku a riziku, které v zemi představují šířící se varianty této nemoci, zejména pak varianta Delta, objevená v Indii.

„Nebylo to rozhodnutí, které jsem chtěl učinit. Ale jsme naprosto odhodláni udržet tuto zemi v bezpečí, zejména před novými variantami přicházejícími ze zámoří,“ řekl britský ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Na britském „zeleném seznamu“ se momentálně nachází Gibraltar, Izrael, Austrálie, Nový Zéland, Singapur, Brunej, Island, Faerské ostrovy a několik britských zámořských území. Řada z těchto zemí ale v současné době turisty ze Spojeného království nepřijímá. Jedinou významnou evropskou destinací v této kategorii bylo od 17. května do zítřejšího rána právě Portugalsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované