Hlavní obsah

Tisíce vojáků IS se hromadně vzdávají uprostřed bojů o poslední baštu

Vojáci Islámského státu se v Baghúzu hromadně vzdávají.Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Více než 3 000 bojovníků Islámského státu se vzdalo uprostřed bojů o poslední baštu ovládanou Islámským státem ve východosyrské vesnici Baghúz. Podle mluvčího koalice SDF je porážka blíž než kdy jindy.

Článek

Arabsko-kurdská koalice SDF, která v současné době válčí s Islámským státem v Baghúzu, už dříve informovala o velkém počtu vojáků teroristické organizace, kteří složili své zbraně. Mělo se jednat o stovky.

Mluvčí koalice SDF Mustafa Bálí v úterý na svém Twitteru uvedl, že počet vojáků vzrostl na 2 tisíce, o několik hodin později potvrdil ještě vyšší čísla. „Za posledních 24 hodin se našim jednotkám v Baghúzu vzdalo 3 000 teroristů a naši vojáci osvobodili tři jezídské ženy a čtyři děti. Porážka je blíž než kdy jindy,“ napsal Mustafa Bálí na Twitteru.

Baghúz je poslední baštou islamistů a skrývají se zde poslední jednotky IS. Jednotky SDF čekají na poslední vojáky, kteří se chtějí vzdát, a následně hodlají pokračovat v boji. Podle koalice je porážka teroristické skupiny velmi blízko.

Teroristická skupina Islámský stát v úterý vydala novou nahrávku s výzvou ke svým stoupencům. Mají po celém světě zaútočit na obranu těch, kteří jsou nyní obklíčení v Baghúzu. O záznamu v pondělí večer informovala zpravodajská skupina SITE.

V nahrávce se říká, že muži, ženy a děti v Baghúzu jsou vystaveni holokaustu. Mluvčí, který nesdělil své jméno, vyzval muslimské „bratry v Evropě a na celém světě, aby povstali proti křižákům a pomstili se ve jménu své víry“. Autenticitu nahrávky nelze nezávisle ověřit.

SDF podporuje mezinárodní letecká koalice. Boje, označované za rozhodující, začaly v neděli, ale SDF postupuje pomalu, protože se chce vyhnout velkým ztrátám. Podle úterní zprávy mluvčího přišel IS o 38 lidí a na straně SDF jsou tři mrtví a deset zraněných.

Reklama

Doporučované