Hlavní obsah

„Tkáňový papír” vznikl náhodou. Může dát naději pacientům po chemoterapii i s vrozenými vadami

Tkáňový papír bude možná regenerovat orgányVideo: Jakub Říha

 

Reklama

Vědci z Northwesternské univerzity objevili „tkáňový papír”. Látka ze zvířecích orgánů by mohla pomoci při regeneraci lidského těla po rakovině, dokáže například znovu nastartovat produkci hormonů.

Článek

Papíru podobný materiál ze zvířecích vaječníků, dělohy, srdce, jater nebo svalů se podařilo vytvořit vědcům z Northwesternské univerzity.

Podle nich může takzvaný tkáňový papír sloužit jako náplast na orgány. Dosavadní výzkum ukázal, že látka je také schopna tvorby hormonů. V budoucnu by tedy mohl objev pomoci pacientkám po chemoterapii s obnovením tvorby estrogenu.

Každý plát tkáňového papíru obsahuje zbytkové biologické molekuly a vápníkové struktury z původních orgánů. Vědci naznačili, že nový materiál by tak mohl například stimulovat i růst svalových buněk.

„Mnoho svalů na tváři je plochých a tenkých. Tkáňový papír možná bude moci podpořit růst svalových buněk u lidí, kteří zažili zranění, nebo u dětí, které se narodily s vrozenými defekty," přibližuje autor studie Adam Jakus.

Jakus objevil tkáňový papír tak trochu náhodou. Původně materiálový inženýr se ze zvířecích vaječníků snažil vytvořit inkoust do 3D tiskáren. Tekutinu ale omylem vylil a než ji stačil utřít, zformovala se v pevný plát podobný papíru.

Reklama

Doporučované