Hlavní obsah

Top 5 nejprodávanějších elektroaut. Japonsko se jako první rozloučí s benzinem

Žebříček pěti nejprodávanějších aut na alternativní pohon.Video: Petr Štěpán, Jan Marek

 

Reklama

Japonsko bude první zemí na světě, která zakáže prodej nových aut se spalovacím motorem. A chce to udělat už relativně brzy. Třetí největší světová ekonomika dá přednost elektrovozům a autům na hybridní pohon.

Článek

Japonsko ohlásilo konec prodeje nových aut s benzinovým nebo naftovým pohonem. Spalovací motory u nových vozů mají z japonského trhu zmizet od poloviny příštího desetiletí.

Do centra pozornosti naopak přichází elektromobily a vozy s hybridním pohonem.

O záměru ministerstva obchodu a průmyslu ve čtvrtek podle tiskových agentur informovala japonská televizní stanice NHK.

Třetí největší světová ekonomika se podle agentury Reuters plánuje stát lídrem celosvětového odstavení benzinových automobilů.

Rozhodnutí země přichází jen několik měsíců po závazku Tokia, které plánuje snížit do roku 2050 emise uhlíku na nulu.

Pokud Japonsko svoje předsevzetí dodrží, stane se tak druhou zemí, společně s Velkou Británií, ze skupiny vyspělých států G7, která plánuje odstranit spalovací motory nadobro.

Podle zprávy společnosti Boston Consulting Group by se měl podíl elektrovozů v Japonsku v roce 2030 zvýšit na 55 procent. Podíl elektroaut by měl rychle stoupat i globálně díky tomu, že ceny baterií klesají rychleji, než se předpokládalo, píše se ve zprávě.

Žebříček nejprodávanějších hybridů a elektroaut v roce 2019:

1. Tesla Model 3 - 300 080 ks (prodaných kusů)

2. BAIC EU-Series - 111 050 ks

3. Nissan LEAF - 69 870 ks

4. BYD Yuan EV / S2 BEV - 67 840 ks

5. SAIC Baojun E-Series - 60 050 ks

Zdroj: Statista.com

A o přechodu na elektrická vozidla se nedebatuje jen v Evropě a Asii. Konec spalovacích motorů před třemi měsíci ohlásila totiž také Kalifornie. Ta od roku 2035 pustí do prodeje jen vozidla, která mají nulové emise.

Jinými slovy, za patnáct let nové auto, které jezdí na benzin nebo naftu, v nejlidnatějším státě na západě USA nekoupíte.

Kalifornské vedení bude naopak podporovat prodej automobilů, které za sebou nechávají nulové emise. „Toto je nejúčinnější krok, který náš stát může v boji proti změně klimatu podniknout,“ uvedl guvernér Gavin Newsom na tiskové konferenci.

„Příliš mnoho let jsme dovolili automobilům znečišťovat vzduch, který dýchají naše děti a rodiny,“ pokračoval na sociálních sítích v komentáři.

„Zasloužíte si mít auto, které vašim dětem nezpůsobí astma. Naše auta by neměla zhoršovat požáry ani vytvářet další dny plné kouřového vzduchu. Auta by neměla způsobovat tání ledovců ani zvyšovat hladinu moře, což by ohrozilo naše milované pláže a pobřeží,“ dodal Newsom.

Kdo by se však bál, že počátkem roku 2035 je vstup do státu autům se spalovacím pohonem zakázán, může se zase uklidnit. Nová pravidla budou totiž platit pouze pro nově vyrobené či prodávané automobily. Vlastnit starší ročník, který na benzin nebo naftu jezdí, tak podle tamních úřadů zůstane legální.

„Zlatý stát“ na západě USA připravuje změny i pro další složky pozemní dopravy. Kalifornská rada bude totiž rovněž pověřena přípravou předpisů, které by do roku 2045 změnily pravidla i pro středně těžká a těžká nákladní vozidla.

Guvernér konstatoval, že doprava představuje zhruba polovinu uhlíkových emisí státu, a odhaduje, že tato nová pravidla je pomohou snížit až o celých 35 procent.

Reklama

Doporučované