Hlavní obsah

Tradiční karneval v Rio de Janeiru má Brazílii během pěti dnů vydělat na 25 miliard korun

Rio de Janeiro žije od pátku karnevalem.

 

Reklama

Pětidenní oslavy mají do Brazílie přilákat na jeden milion lidí. Starosta Ria se jich ale odmítl zúčastnit.

Článek

Velkolepé karnevalové průvody, pouliční večírky nebo přehlídky kostýmů pro psy. Karneval v Rio de Janeiru je v plném proudu. Přes hospodářské problémy, které sužují jihoamerickou ekonomiku, si ho nenechají utéct tisíce Brazilců.

Očekává se, že na karneval tento rok zavítá jeden milion lidí. Nejen místních, ale i turistů. Celkově by měly oslavy přinést na 25 miliard korun, což je pro Brazílii vítaná finanční injekce.

Starosta města Marcelo Crivella na to zřejmě nehledí - letos se totiž odmítl zúčastnit pátečního úvodního ceremoniálu, jak velí tradice. Bývalý evangelický kněz označil karneval za necudný a těsně před začátkem svoji účast na zahájení odvolal pro nemoc manželky.

I tak se ale pestrobarevný festival rozběhl naplno včetně nejočekávanější události - soutěže škol samby. Té se letos účastní na 70 škol. Během 75 minut trvajícího vystoupení představí každá z nich své originální vystoupení. To musí obsahovat nejméně šest alegorických vozů, které doprovází tanečníci a hudebníci.

„Připravovali jsme se na to celý rok," uvedl jeden z účinkujících, Lucas Nacimiento.

Karnevalové průvody a účast v nich bere Brazílie natolik vážně, že jedna z univerzit v Rio de Janeiru má dokonce i studijní obor pro manažery škol samby.

Reklama

Doporučované