Hlavní obsah

Trafika: Když se na barikádě potká Landa s Klausem, nabízí se jediné vysvětlení

Foto: Seznam Zprávy

V kvízu podcastu Trafika se tento týden „utkali“ Jaromír Bosák a Jirka Burýšek.

Reklama

Článek

Nestíháte přečíst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Zprávy týdne v odlehčeném zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka glosovali komentátor Jaromír Bosák a youtuber Jiří Burýšek.

Jiný rok, stejné problémy. Čísla nakažených vyletěla závratným tempem a vláda, která se snaží za každou cenu vyhnout celostátnímu lockdownu, zavádí nová opatření. Od pondělí má platit něco, čemu se v médiích říká „bavorský model“. Neočkovaní lidé, byť s platným testem, se nyní nedostanou třeba do restaurace, kadeřnictví, muzea nebo na fotbal. Jenže třeba právě na fotbale to nikdo příliš neprožívá ani s kontrolou Tečky, ani s nasazením respirátorů.

„To je paradoxní,“ kýve Bosák, „my, co jsme se podíleli na přenosu, jsme museli sedět s rouškami a dokládat očkování. A všechno bylo velmi přísně kontrolováno i ze strany UEFA, nejen českého svazu. Diváci ale na tribunách dělali, jako kdyby žádný covid nebyl,“ dodává zkušenosti z nedávného utkání.

Možná je inspiroval zpěvák Daniel Landa, jehož novou kariéru protihygienického aktivisty jsme také zevrubně probrali. Hodně pozornosti vyvolalo třeba to, jak označuje očkování za totalitu a bolševismus.

„Tohle má dokonce svůj vlastní název,“ komentuje Burýšek, „říká se tomu nelichotivá asociace. Člověk prostě vynechá argumentaci a rovnou tam hodí Hitlera nebo prostě totalitu. A pak už se na tom svezete.“

„Já jsem takřka 25 let zažil dobu komunismu, takže dokážu srovnávat. A proto se hodně ironicky směju, když Dan Landa vypráví něco o totalitě. Těžko mi bude někdo vyprávět, že je to stejné jako tehdy,“ reaguje Bosák.

Sportovní publicista glosoval také letošní oslavy 17. listopadu, konkrétně projev Václava Klause: „Já můžu říct jen ,a Václav Klaus je kdo?’. Čekal jsem ještě, že prohodí něco o tom, jak nosil dlažební kostky na barikády. Tenhle člověk mi bude vyprávět něco o tom, že se něco zhroutilo samo? To je směšné,“ vrtí Bosák hlavou nad výrokem Klause, že komunismus neporazili studenti, ale padl sám od sebe.

S hosty jsme stihli probrat i spoustu dalšího. Jiří Burýšek prozradil, kdo je jeho oblíbený diktátor a jak to souvisí se zmizelou kočkou. Jaromír Bosák rozjede divokou teorii o lobbingu textilních společnosti zasahujícího až do nejvyšších pater francouzské politiky. A uslyšíte také unikátní kvíz „poslanec, nebo zvířátko?“, ve kterém budou soutěžící tápat mezi cedulemi v zoo a v nové Sněmovně.

Vyhrála v souboji generací legenda mezi českými sportovními komentátory, nebo vycházející hvězda českého YouTube? A jak moc se oba nechali nachytat fake news?

To zjistíte v podcastu Trafika v přehrávači v úvodu článku. Příští neděli se opět vrátíme s novými hosty, abychom kličkovali mezi realitou a fikcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované