Hlavní obsah

Top, trop nebo Klopp. Jak dopadlo vysvědčení pro trenéry Premier League?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Thomas Tuchel a Pep Guardiola. Dva v současnosti nejopěvovanější trenéři v Premier League se utkají znovu ve finále Ligy mistrů.

Reklama

Článek

Čtyři vyhození manažeři a další, jejichž osud visel na vlásku. Trénovat v Premier League je sen, ale taky život na horské dráze, kde spoustu věcí sebelepší kouč nemůže ovlivnit. Angličan chválil i rozdával trenérské poznámky.

Chelsea, Tottenham, West Bromwich a Sheffield United. V těchto klubech momentálně vede lavičku jiná osoba, než která jí šéfovala na začátku sezony. Zatímco u londýnských Bluesmanů výměna na trenérském postu zafungovala výtečně a léčba Tuchelem zabrala okamžitě a v nebývalé míře, v případě posledních dvou jmenovaných týmů vyhazov kouče nezabránil sestupu do Championship.

Anketa

Kdo ze slovutných manažerů si v letošní sezoně Premier League zaslouží pocty nejvyšší? Podle autora Podcastu Angličan Jiřího Hoška se kromě trenérských těžkých vah ztělesněných Thomasem Tuchelem a Pepem Guardiolou, za které mluví kromě finálových postupů v Lize mistrů i pravidelně atraktivní fotbal, si chválu zaslouží i David Moyes, tedy lodivod londýnských Hammers.

„Co Moyes dokázal s tak úzkým kádrem, minimem očekávání a omezenými finančními fondy, je pro fanoušky loni ještě tonoucího West Hamu opravdová pohádka. Hammers jsou týmem, který si v letošním specifickém ročníku neprošel v podstatě žádnou výraznější krizí. Navíc byli herně konzistentní. Jenže možná právě v posledních týdnech i jim začíná docházet šťáva,“ popisuje současné poměry mezi Kladiváři Jiří Hošek.

Karel Tvaroh po Moyesově neoddiskutovatelném přínosu pro Hammers (mimochodem u Jamieho Carraghera se Vladimír Coufal dostal do ideální sestavy sezony a Tomáše Součka označil slavný obránce za nejlepší letošní posilu roku) následně vyzdvihl i dlouholetou práci kouče podceňovaného Burnley Seana Dyche, který s možná všeobecně nejmenším klubem v Premier League již tradičně ukazuje recept na nízkonákladové setrvání v nejsledovanější soutěži světa. „Kdo ví, koho by dnes trénoval, kdyby měl vizáž jako hezoun na lavičce Fulhamu Scott Parker,“ dodává hráč sparťanské rezervy Karel Tvaroh, načež se debata stočila k tomu, že být hezounem se v anglickém fotbale řízeném marketingovou logikou prostě vyplácí.

Mikoláš Tuček, autor projektu Football Fanatic's, pěl ódy na bláznivého génia Marcela Bielsu. „Herní styl pod Argentincovým bičem musí diváky bavit. Bielsovi svěřenci dokonce dominují Premier League v důležitých běžeckých parametrech – celkovou naběhanou distancí a objemem sprintů,“ charakterizuje hru Leedsu Tuček. Není divu, že tým z Yorkshiru dokázal ve svém premiérovém ročníku zpět mezi světovou elitou oloupit doma všechny celky z takzvané velké šestky.

Posádka nejnovějšího vydání Angličana poslala na trenérskou hanbu pány Mourinha s Lampardem. Názorově se potom poněkud zasekla snad jen při analýze Jürgena Kloppa, současného manažera ve službách velkoklubu Liverpool FC. Podle Mikoláše Tučka, dlouholetého příznivce Reds, samotný Klopp za herní propad a výrazný sešup tabulkou tak úplně nemůže. Vinu za celkový propad Reds má podle Tučka kromě vyšší četnosti zranění nést zejména klubové vedení, které se při zimním přestupovém okně zdráhalo v období personální i výsledkové krize potřebně zainvestovat a pořídit trenérovi včas dalšího stopera.

„Na druhou stranu se Klopp nedokázal patřičně adaptovat na nepříznivou situaci a v podstatě nic nového nevymyslel. Liverpool se prezentoval hrou, která nebyla v souladu s typologií zdravých hráčů,“ kontroval Jiří Hošek, který připomněl taky slova Jindřicha Trpišovského z jednoho z předchozích podcastů, jenž zmínil, že klíčoví fotbalisté LFC jsou přehraní, zatavení a potřebovali by si jednoduše orazit. Mikoláš Tuček přiznal, že na Kloppovi samotném, který se během pandemie nemohl kvůli covidovým pravidlům ani rozloučit se zesnulou maminkou, zanechalo složité období viditelné stopy.

Poslechněte si, jak trojice Hošek, Tuček a Tvaroh nominuje legendy Premier League do Síně slávy. Jaký anglický klub je certifikovaný jako nejzelenější fotbalový klub světa a ve kterém najdeme nejvíc veganů? Dozvíte se v aktuální epizodě nejposlouchanějšího sportovního podcastu v Česku. Pusťte si ji v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované