Hlavní obsah

Tréninky dětí nejsou rizikové. Nařízení jsou nesmyslná, zuří fotbalové kluby

Foto: Profimedia.cz

I neprofesionální fotbalové kluby vládě vzkazují, že hřiště není z hlediska šíření nákazy nebezpečné. (ilustrační fotografie)

Reklama

Původní plán povolit amatérský sport v počtu do 20 osob ministr zdravotnictví Petr Arenberger přehodnotil a smí se trénovat jen po dvojicích. I menší fotbalové kluby rozhodnutí kritizují a vzkazují, že šíření nákazy nehrozí.

Článek

První zprávy z konce minulého týdne před rozvolněním opatření a zrušením nouzového stavu zněly jasně: Na jednom místě se může setkat až dvacet osob. Amatérský sport tak prakticky dostal zelenou, i když v omezeném režimu. Kluby a sportovní organizace okamžitě zahájily přípravy na obnovení provozu, amatérští sportovci, tedy i děti, získali naději, alespoň z části, na návrat důležité součásti běžného života.

Uplynulo ale jen pár hodin a všechno bylo jinak. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger původní rozhodnutí na základě rady odborníků přehodnotil a vládě se rozhodl předložit návrh, který povoluje potkávání jen dvou osob z různých domácností, což návrat amatérského sportu vlastně opět odložilo.

Oproti původnímu plánu, kdy by společně na jedné sportovní ploše mohlo trénovat až dvacet lidí, totiž může sportovní aktivitu na jednom vymezeném prostoru provozovat jen dvanáct osob, a to navíc rozdělených do dvojic, s minimální vzdáleností 10 metrů od sebe. Za takových podmínek je tak trénink vlastně jakéhokoliv kolektivního sportu znemožněn.

Sportovní veřejnosti se změna původního návrhu, která navíc přišla jako blesk z čistého nebe, logicky nelíbila a rozhodnutí ministra zdravotnictví ostře kritizovala. Do debaty se zapojil i fotbalový, hokejový, basketbalový, volejbalový, florbalový a házenkářský svaz, jež společně vyzvaly premiéra Andreje Babiše k přehodnocení nového návrhu a umožnění kontrolovaného tréninku dle původního plánu, tedy pro 20 osob na jedné sportovní ploše.

Podle zástupců námi oslovených, nutno říci, neprofesionálních fotbalových klubů, dokáží bezpečnost sportovců zajistit všechny sportovní organizace, nejen ty, které mají statut profesionálního týmu. „V pondělí jsme měli v plánu zahájit trénink v omezeném režimu bez šaten a sociálních zařízení. Umíme ho uspořádat dle všech platných bezpečnostních opatřeních. Musíme ale počkat, uvidíme, co vláda chaosu,“ nezakrýval rozhořčení ze změny původního plánu Josef Přitasil, předseda pražského klubu FK Admira Praha.

„Zrušení tréninků vládou ČR respektujeme, ale nemůžu zastírat, že jsme zklamaní. Jak povolení ke startu tréninků přišlo z čista jasna, tak bylo i po několika hodinách ihned zrušeno. Hlavní potíž však nevidím u dospělých amatérských hráčů, ale u dětí. Tam je situace kritická. Věřím, že by všechny kluby dokázaly zajistit bezpečnost tréninkových jednotek tak, aby bylo riziko nákazy co nejmenší,“ řekl Seznam Zprávám šéf klubu FK Jaroměř Miloš Exnar.

Změna názoru ministra zdravotnictví zhatila plány i Fotbalové Akademii Praha, klubu, který se soustředí primárně na výchovu mladých hráčů. „V pátek, dle vyjádření ministra zdravotnictví, mohlo trénovat 20 osob, v sobotu již jen 2 osoby a v pondělí 12 osob, po dvou, v desetimetrových koridorech. Takže v pátek jsme udělali rozpis tréninků pro dvacet osob bez omezení, v sobotu jsme to rušili a v pondělí znovu pro 12 lidí, po dvou, s koridorem deseti metrů. Vyjádřením ministra, které je každý den jiné, vzniká chaos a nikdo neví, co bude zítra. A to trvá prakticky rok. Vypovídá to o tom, jak stát přistupuje ke sportu a k dětem. Chápu, že potkávání lidí může zvýšit riziko přenosu, ale nerozumím, proč někde stačí rozestupy dva metry a ve sportu deset metrů. Například v supermarketech ve frontách ani ty dva metry dodržovány nejsou,“ upozornil sekretář klubu z pražského Střížkova, Radomil Klouček.

Oproti neorganizovanému sportu má totiž ten kontrolovaný značnou výhodu. „U všech hráčů vedeme tréninkovou evidenci a v případě jakéhokoliv pozitivního výsledku testů máme hromadu kontaktů, ať už na členy rodiny, kamarády, tak i všechny zúčastněné, kteří s pozitivním přišli do kontaktu. Nevidím tak jediný důvod, proč by se venkovní trénování dětí nemohlo povolit. Společně se školní docházkou by to měla být jedna z priorit vlády,“ dodal předseda jaroměřského fotbalového klubu.

Dle slov jednotlivých zástupců by navíc kluby organizaci tréninků i ve dvaceti lidech bez problémů zvládly. „Organizaci tréninků po dvaceti osobách, tedy dle původního plánu, jsme měli připravenou. Na jednom hřišti by byl jen jeden tým v počtu dvaceti osob. Hřiště by se nerozdělovalo na sektory a do šaten a sprch by se nechodilo. Vždy mezi tréninky by byla půlhodinová pauza, aby se týmy vůbec v areálu nepotkaly,“ upřesnil pro Seznam Zprávy sekretář FAP.

I přes nepříliš šťastnou komunikaci vlády a silné zklamání plánují kluby nařízení respektovat. „Porušit zákaz, ať už si o něm myslíme cokoliv, nepřipadá u nás v klubu v úvahu. Nařízení respektujeme a jakmile to bude možné, uspořádáme tréninkové jednotky,“ ubezpečil předseda FK Jaroměř Miloš Exnar.

Podobně mluvil i sekretář Fotbalové Akademie Praha. „Plánujeme od příštího pondělí začít trénovat po 12 osobách s koridorem 10 metrů. Nechceme ale organizovat tréninky a přitom porušovat vládní nařízení, i když je nelogické a pravděpodobně nezákonné. Dle mého názoru ale bude za týden situace s počtem povolených osob na jedné hrací ploše zase jiná. Ale jaká, to nyní nedokážu odhadnout, protože to nevědí ani kompetentní lidé v naší vládě,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Radomil Klouček.

„Nařízení asi respektovat budeme, i když je považujeme za nesmysl,“ potvrdil rovněž šéf klubu z pražských Kobylis Josef Přitasil.

Vzhledem k nastavení opatření, které navrhl ministr zdravotnictví, nezbyde klubům nic jiného, než pokračovat s distančním tréninkem, který minimálně pro ty nejmenší sportovce ale rozhodně není ideální. „Zatím trénujeme distanční formou – trenéři všech věkových kategorií pořádají online tréninky s úkoly pro děti. Pozitivní ohlasy máme i na akci FAČR Trénuj doma, do které se zapojil i reprezentant Tomáš Souček. Udržet motivaci u dětí však není vůbec snadné,“ upozornil šéf klubu z východu Čech.

Děti už jsou rok bez pravidelného pohybu a rodiče tak mají starost, aby se ke sportu vůbec chtěly vrátit. „Rodiče jsou z nynější situace šokováni. Děti jim téměř rok nechodí do školy, stejnou dobu nesportují, a to se na nich zákonitě musí podepsat. Někteří rodiče nám již píší, že děti o sport ztratily zájem a nehodlají se již k fotbalu vracet. Zvykly si na pohodlný život a bude těžké je přesvědčit, aby opět začaly sportovat. Hlavně starší hráči okolo patnácti let. Tam vidím největší problém,“ nezakrýval obavy sekretář Fotbalové Akademie Praha Klouček.

Rodiče malých fotbalistů podle slov předsedy pražské Admiry ztrácí víru v resort Milana Hniličky. Klub musel reagovat snížením příspěvků. „Rodiče jsou silně zklamaní, myslí si, že Národní sportovní agentura nehájí důsledné zájmy sportu! Na současnou situaci jsme reagovali snížením poplatků za první a druhé čtvrtletí roku na polovinu, i to je ale pochopitelně v mnoha případech neakceptovatelné, často to s rodiči řešíme individuálně a snažíme se jim vyhovět, jak jen to je možné,“ řekl Seznam Zprávám za pražskou Admiru Josef Přitasil.

Vzhledem k současné situaci přistoupili ke snížení příspěvků i na Střížkově, vidina návratu tréninků klubu ale může pomoci i finančně. „U nás byly příspěvky ve výši 3,5 tisíce korun za půl roku. Klub rodičům snížil příspěvky na jaro 2021 na 2 200 korun. Na konci března jsem požádal rodiče o zaplacení „solidárních“ příspěvků ve výši 1100 korun. Pakliže se rozjedou tréninky, rodiče doplatí zbylých 1100 korun,“ přiblížil současnou situaci Radomil Klouček.

„I když se nehraje, máme náklady na provoz areálu. Jedná se o správce areálu, energie, nájem..... Fotbalová akademie je v pronájmu, takže náklady na provoz jsou vysoké, ale areál musíme udržovat, abychom, až budeme žít v normálním světě, mohli okamžitě začít trénovat a hrát,“ dodal sekretář Fotbalové Akademie Praha.

Reklama

Doporučované