Hlavní obsah

Vláda rozhodla: Na hřišti může být šest dvoučlenných skupinek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) provedl další prudkou změnu ve vládních opatřeních. Na jednom venkovním hřišti podle něj může sportovat až šest dvojic s desetimetrovými rozestupy. Opatření schválila vláda.

Článek

„Trénování ve skupinách se dvěma hráči. Definovali jsme to tak, že skupinu mohou tvořit dva, ale takových skupin může být na hřišti až 6, ale s rozmezím alespoň 10 metrů mezi skupinami.“ Takto vysvětlil schválenou verzi pravidel pro sportování nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Variant se v uplynulých dnech objevilo několik. Část veřejnosti čím dál hlasitěji požadovala, aby přinejmenším děti mohly začít normálně sportovat. Arenberger vzbudil pozornost, když krátce po uvedení do funkce oznámil, že bude možné se setkávat v deseti lidech uvnitř a ve dvaceti venku. A speciálně pro fotbalisty dodal úsměvnou poznámku, že budou muset hrát zatím bez brankářů.

Plán na rozvolnění podle pravidla „deset uvnitř, dvacet venku“ ale vyvolal ostrou kritiku ministrova poradního týmu MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace). Poradci se mimo jiné pozastavili nad tím, že o záměru zásadním způsobem rozvolnit všechny volnočasové aktivity vůbec nevěděli.

Od té doby stihl nový ministr znovu rázně otočit kormidlem, a to dokonce dvakrát. V sobotu vydal mimořádné opatření, které vrací počet účastníků jednoho setkání na číslo 2. Naděje na amatérské kolektivní sportování tím vzaly za své, což zase Arenbergerovi okamžitě vyčetli zástupci sportovců a sportovních svazů v čele s fotbalisty.

Sobotní mimořádné opatření obsahuje i zdůvodnění, proč je potřeba zůstat u počtu dvou lidí. Opatření, která umožnila otevřít částečně školy, by podle této důvodové zprávy vyšla vniveč, pokud by se odpoledne po škole děti libovolně setkávaly.

„Pokud dojde v odpoledních hodinách ke smíchání dětí z mnoha různých tříd a škol při sportovních a volnočasových aktivitách, zvyšuje to riziko šíření nákazy ve školách. Přitom z hlediska společenského zájmu i stanoviska Ministerstva školství má jasnou přednost prezenční výuka pro co největší počet žáků před například sportovním vyžitím nebo volnočasovým setkáváním,“ píše se v opatření ministra.

Princip „deset uvnitř, dvacet venku“ by navíc podle této zprávy vedl k obcházení všech dalších omezení. Konkrétně se ministerstvo obává třeba toho, že by pro soukromé akce pro deset či dvacet lidí otevřely restaurace.

Náhlá změna kurzu ale pro změnu nadzvedla zastánce amatérského sportování.

Rozčilení sportovců a reakci Fotbalové asociace popsal sportovní šéfreportér Seznam Zpráv Luděk Mádl:

Ještě v neděli o půlnoci ale ministr vypustil do světa další prohlášení. Je možné ho shrnout slovy: „Odvolávám, co jsem odvolal, probrali jsme to s odborníky a přišli jsme na to, že sportovat může víc lidí dohromady, i když zároveň zvlášť.“ Arenberger uvedl, že po konzultaci s představiteli českého sportu došel k následujícímu zjištění:

„Na venkovní sportovní ploše se sportuje ve dvojicích, přičemž na jedné sportovní ploše může být takových dvojic maximálně šest. Minimální vzdálenost mezi dvojicemi je 10 metrů.“

Podle Arenbergera jde o výklad jeho vlastního sobotního mimořádného opatření. Ministr k tomuto výkladu dospěl po jednání s předsedou Sdružení sportovních svazů České republiky Zdeňkem Ertlem, předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a předsedou České unie sportu Miroslavem Janstou. „Nový výklad“ následně Arenberger konzultoval i s poradním týmem MeSES.

Jansta navíc uvedl, že podmínkou ke „společnému sportování s desetimetrovými rozestupy“ bude negativní test na covid-19. Arenberger ale v pondělí odpoledne po jednání vlády uvedl, že testování ani roušky či respirátory nejsou potřeba.

Co tedy skutečně platí?

Formálně platí sobotní mimořádné opatření ministra zdravotnictví, které omezuje setkávání na dvě osoby. Sám ministr k němu ale dodal výše popsaný „výklad“, tedy že na jednom venkovním sportovišti se může potkat až šest dvojic s desetimetrovými rozestupy.

Kabinet v pondělí odpoledne ministrovo mimořádné opatření schválil, podle pandemického zákona má totiž takové mimořádné opatření bez souhlasu vlády platnost jenom 48 hodin. Arenberger po pondělním jednání vlády zopakoval, že sportovat může až šest dvojic s desetimetrovými rozestupy, bez testů a bez roušek.

Omezení organizovaného sportu jako takového vychází ze zákazu všech „spolkových, tanečních, tradičních a jim podobných akcí a jiných shromáždění etc.“. Zároveň jsou uzavřena všechna vnitřní sportoviště, výjimku mají pouze profesionální sportovci.

Svobodné shromažďování lidí je potom omezené na celkem dvě osoby, z toho zřejmě vyplývá výklad o dvojici sportovců. A desetimetrové odstupy zmiňuje zase jiné opatření, a to omezení práva na demonstrování. Pro taková veřejná shromáždění zase platí, že se lidé smějí shlukovat po skupinkách dvaceti lidí, které jsou od sebe vzdálené alespoň 10 metrů.

A kde se vzal počet povolených dvojic (šest), se ministr pokusil vysvětlit po jednání vlády.

„Je to kompromis asi dvacetihodinového jednání. I když se zdá, že jsme to střelili od boku, tak jsme si na tom odpracovali hodně času,“ řekl Arenberger. Připustil přitom, že jednotlivá sportoviště jsou různě veliká. Opatření ale podle něj nemůže připustit, aby například na Strahově proběhla spartakiáda, byť za dodržení desetimetrových rozestupů.

Reklama

Doporučované