Hlavní obsah

Trest Kúdelovi měl být tvrdší, píší Britové. Všímají si i „ministra“ Mynáře

Foto: Profimedia.cz

Strkanice v zápase Glasgow Rangers vs. Slavia, při níž měl Ondřej Kúdela rasisticky urazit protihráče Glena Kamaru.

Reklama

Dopis hradního kancléře Vratislava Mynáře Unii evropských fotbalových asociací (UEFA) vyvolal zájem britských novinářů. Televize Sky Sports z něj široce citovala v kontrastu s postojem britských fotbalových osobností.

Článek

„Zatímco některé fotbalové osobnosti napříč kontinentem se sjednotily v odsouzení verdiktu UEFA – 10zápasového minimálního trestu za rasistickou urážku –, český člen vlády obvinil řídicí orgán evropského fotbalu z toho, že jeho jednání – zákaz hraní pro Kúdelu – je vrcholem pokrytectví,“ píše se v článku britského sportovního kanálu Sky Sports.

Britské médium sice píše o Vratislavu Mynářovi jako o členu vlády, zároveň ale uvádí i jeho pravou funkci kancléře prezidenta republiky. „Podotýkám, že rasismus neprokázaný a domnělý. I samotný inspektor UEFA zpochybňoval, že Ondřej Kúdela pronesl rasistický výrok,“ cituje na úvod Sky Sports pasáž z Mynářova otevřeného dopisu, který je takřka celý přepsaný v článku, včetně zmínky o zájmu prezidenta Miloše Zemana.

Sky Sports oslovila i druhou stranu sporu, tedy Glasgow Rangers. Její dotazy směřovaly i na UEFA, jež rozhodovala o trestu jak pro Ondřeje Kúdelu, tak i pro skotský tým, jeho útočníka Kemara Roofea a Glena Kamaru, jenž měl napadnout Kúdelu po zápase.

UEFA: Diskuse je ztrátou času

Vyjádření skotského klubu nicméně v článku chybí. Představitel UEFA Alexej Sorokin pak odpověděl, že 10zápasový trest pro Kúdelu je správný a diskuse o jeho délce jsou „ztrátou času“.

„Jeden tým obviňuje druhý z nevhodného chování, ten druhý to odmítá a naopak obviňuje druhou stranu ze zbití svého hráče. Celý incident je trochu zvláštní. Rozhodnutí padlo a my ho obvykle nekomentujeme,“ prohlásil Sorokin, který sám v disciplinární komisi nezasedl. Zdůraznil přitom, že on sám incident neviděl, a nemá k němu proto co říct. Myslí si, že je nejednoznačný, zmínil přitom i fakt, že se český obránce k rasistické urážce nepřiznal.

Z ostrovů se ale na rozhodnutí fotbalové exekutivy hrne ostrá kritika. Marvin Bartley, kapitán týmu Livingston FC a poradce Skotské fotbalové asociace pro rovnost, považuje trest pro Kúdelu za „naprostý vtip“. Hráči prý kvůli němu ztratí důvěru v to, že fotbalové orgány budou tvrdě trestat hráče, kteří se dopouštějí rasistických útoků. „UEFA byla rychlá v tom, že o tom začala mluvit, v nápisech na dresech i kampaních, když ale nastal čas na akci, tak obrovsky selhala,“ myslí si s tím, že verdikt nad Kúdelou nezklamal jen hráče barevné pleti, ale i všechny, kteří jsou proti rasismu.

Za rasismus alespoň roční distanc

Podobný názor má i bývalý útočník skotského národního týmu Chris Iwelumo, který ve své kariéře prošel hned několika anglickými kluby. „Jsem zklamaný. Myslím, že UEFA měla příležitost stanovit laťku a říci, že je nulová tolerance pro rasismus ve fotbale. Minimální trest. No tak, to je směšné,“ kritizuje hráč, který oblékal například dres Wolverhamptonu Wanderers nebo Burnley.

Iwelumo sice také poznamenal, že bychom ještě měli vidět přepis toho, za co byl Kúdela shledán vinným, jinak ale volá po tvrdých trestech. „Za mě by to měl být minimálně roční distanc až doživotní zákaz. Pojďme to z fotbalu vymýtit. Věřte mi, co Kúdela udělal, bylo promyšlené,“ tvrdí.

Po alespoň ročním zákazu pro Kúdelu se v listu Glasgow Times vyjádřil i Barry Ferguson, legendární hráč Rangers. „Deset zápasů, to je směšné. Očekával jsem mnohem tvrdší trest,“ řekl.

Trest stanovený UEFA naopak pochválil a označil za mezník v rozhodování Piara Powar, ředitel antidiskriminační organizace Fare. Powar zmínil, že od září loňského roku zaznamenala jeho organizace ve fotbale šest podobných incidentů, až tentokrát ale padl jasný trest. Dodal také, že právní dokazování těchto rasistických útoků bývá extrémně obtížné.

Na rozdíl od českých médií se v těch britských neřeší ani průběh zápasu a brutální hra skotského týmu ani následný Kamarův útok na Kúdelu v tunelu. K tomu se vyjádřil jen výše zmíněný Ferguson: „Dovedu si představit, jak se asi Glen Kamara cítil… Vím, co bych dělal, kdyby se to stalo některému z mých spoluhráčů. V tunelu bych šílel. Neříkám, že je to správné (tak reagovat), někdy je to ale příliš,“ zastal se finského záložníka, který napadl Kúdelu.

Reklama

Související témata:

Doporučované