Hlavní obsah

Tři další členové vlády jsou naočkovaní

Reportáž Televize Seznam.Video: Jan Richter

 

Reklama

Televize Seznam zjistila, že v kabinetu už vakcínu proti novému koronaviru dostali kromě premiéra a ministra zdravotnictví i ministři zemědělství, obrany a spravedlnosti.

Článek

Očkováno proti nemoci covid-19 už je nejméně pět ze 14 členů české vlády. Informovala o tom dnes večer Televize Seznam. Vedle premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), kteří dostali vakcínu mezi prvními, byli očkováni také ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) a ministři obrany Lubomír Metnar (za ANO) a zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Televize uvedla, že podle odpovědí dalších ministerstev a obou komor parlamentu zatím další političtí činitelé očkováni nebyli.

Toman dostal vakcínu na základě doporučení ošetřujícího lékaře s ohledem na svůj zdravotní stav, uvedl mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

„První dávka vakcíny mu byla aplikována na konci minulého týdne,“ dodal. Toman podle televize konkrétní důvody, proč byl očkován, odmítl uvést.

Metnar dostal minulý týden ve středu první dávku vakcíny Pfizer/BioNTech v pražské Ústřední vojenské nemocnici, sdělil televizi mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek. „Důvodem je jeho plánovaná cesta za českými vojáky do zahraniční mise v rizikové oblasti,“ dodal.

Benešová byla naočkována jako člověk, kterému je přes 70 let. Lidé v tomto věku se mohou k očkování registrovat od počátku března. Jaký typ vakcíny dostala a kdy, mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka neupřesnil.

Televize Seznam uvedla, že naprostá většina ministrů by si nenechala aplikovat ruskou nebo čínskou vakcínu proti covidu-19, pokud by ji neschválily evropské, nebo alespoň české úřady. Pouze ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) uvedla, že si nebude vybírat.

Reklama

Doporučované