Hlavní obsah

Tři králové koledují s rouškami pod nosem. „Vypadali by strašidelně“

Foto: web trikralovasbirka.cz

Postavičky s rouškami pod nosy provází letošní Tříkrálovou sbírku.

Reklama

Kvůli pandemii se musela do online světa přesunout i Tříkrálová sbírka. Na mimořádnost letošní koledy upozorňují kreslené postavičky králů s rouškami. Ty mají ale ledabyle nasazené pod nosem.

Článek

Jedním z vizuálních prvků letošní Tříkrálové sbírky jsou i kreslené postavičky tří koledníků. S lucerničkou, svíčkou či holí s kometou v rukách a na hlavách s korunkami se symbolickými písmeny K, M a B putují v řadě za sebou.

Nasazené mají také roušky, ovšem všechny tři postavičky je mají takzvaně „na nosála“, tedy na ústech, ale pod nosem. Postavičky ledabyle používající roušky se objevují jak na webu, tak na propagačních materiálech.

Na podzim loňského roku se přitom proti takovémuto nošení roušek ostře ohradil i premiér Andrej Babiš (ANO).

„Pokud tu roušku nemáte na nose, tak je to úplně zbytečné. Kdo má roušku a má ji pod nosem, tak to nemá žádný efekt,“ řekl razantně premiér Andrej Babiš během mimořádné říjnové tiskové konference.

Ani jsme si to neuvědomili

Podle Gabriely Víšové, hlavní celorepublikové koordinátorky této největší dobročinné akce v České republice, nejde o žádný zlý úmysl.

„Určitě to nebyl návod na nošení roušky pod nosem,“ ubezpečuje Gabriela Víšová. Nejedná se podle ní o názornou ukázku toho, jak se má rouška používat. A dodává, že si vlastně ani neuvědomili, že mají postavičky špatně nasazené roušky a mohlo by to vyznít provokativně.

„Kdybychom jim dali roušku na nos, tak bychom z obličejů neměli nic a vypadalo by to popravdě dost strašidelně,“ vysvětluje Víšová, proč byly postavičky nakreslené s rouškami pod nosy, a dodává, že Charita České republiky na správné nošení roušek jinak dbá.

„My máme domovy pro seniory, taky se nám tam prohnal covid a zažili jsme si to a bylo to velice těžké. Naši pracovníci byli a jsou obalení v igelitu. Jako charita tyto věci dodržujeme. Pracujeme s lidmi, kteří jsou ohrožení na životě,“ říká celorepubliková koordinátorka Tříkrálové sbírky.

Rouška jako symbol mimořádnosti

Kresleným koledníkům se rozhodli letos v Charitě nasadit roušky, aby tak podtrhli mimořádnost letošní sbírky. Ta totiž probíhá zejména v online prostoru, zároveň místo koledníků budou pravděpodobně jen statické kasičky, které mají být umístěné v kostelech, v lékárnách nebo na úřadech.

„Statické kasičky normálně neděláme, sbírka je postavená na osobním kontaktu koledníků, protože je tam i požehnání. Letos i díky tomu, že nám chce spousta seniorů přispět, a s tím onlinem trošku bojují, tak jsme to udělali,“ říká Gabriela Víšová.

Obává se také toho, že přestože se Češi ukázali během pandemie jako velice štědří, tak právě kvůli absenci koledníků se na Tříkrálové sbírce vybere menší obnos než obvykle.

Například během loňské sbírky se vybralo 130 milionů korun, peníze následně slouží na pomoc lidem v nouzi.

Letošní sbírka také netradičně bude probíhat až do 24. ledna. Online pokladnička na stránkách www.trikralovasbirka.cz bude až do 30. dubna.

Reklama

Související témata:

Doporučované