Hlavní obsah

Tři roky v řadě. Rekord, který netěší, znovu padl

Země se otepluje.

 

Reklama

Nejprve to byl rok 2014. Pak rok 2015. Na začátku roku 2017 však už víme, že nejteplejším rokem v historii měření byl rok 2016.

Článek

Světová meteorologická organizace (WMO) už potřetí za sebou oznámila, že uplynulý rok byl tím nejteplejším v historii měření, tedy od roku 1880.

Jde o celosvětový rekord, WMO vychází z dat, která jí poskytly četné specializované instituce. Evropské centrum pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF), Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), NASA i britská Met Office.

Průměrné teploty na povrchu Země – počítáno od kontinentů přes oceány – byly v roce 2016 vyšší o 1,1 stupně Celsia oproti preindustriálnímu průměru.

WMO připomněla, že hranicí, kterou téměř 200 národů odsouhlasilo v roce 2015 na pařížské klimatické konferenci, byla teplota maximálně o 1,5 stupně Celsia vyšší oproti preindustriální úrovni.

Zpravodajská stanice CNN k tomu poznamenala, že šestnáct ze sedmnácti zaznamenaných nejteplejších let v historických tabulkách spadá do období po roce 2000.

„Neočekáváme, že tyto rekordy budou padat i v dalších letech. Nicméně pokračující dlouhodobý trend oteplování planety je nesporný," uvedl pro agenturu Reuters Gavin Schmidt, ředitel Goddardova institutu pro vesmírné studie při NASA.

Poslední rok, který přepsal opačné tabulky - byl tedy tím nejstudenějším v historii měření - byl rok 1911.

Reklama

Doporučované