Hlavní obsah

Tři týdny tam, dva týdny tady. Vládní plán nebude fungovat, bojí se pendleři

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Průjezd přes hranice se ještě více omezí. (Ilustrační snímek)

Reklama

Lidem dojíždějícím za zaměstnáním v Rakousku a Německu vláda naordinovala systém tři týdny v práci a dva týdny doma v karanténě. Podle pendlerů to reálně nemůže fungovat.

Článek

Konec každodenního dojíždění přes hranice. Zhruba 60 tisícům Čechů, kteří pendlují za prací do okolních zemí, se v noci ze středy na čtvrtek výrazně změní život.

Vláda jim nově umožňuje dojíždět za prací jen v jasně daných turnusech – tři týdny v kuse v zahraničí, dva týdny zavření v Česku v karanténě. Lidé se mohou vrátit i dřív, i v tom případě je ale čeká dvoutýdenní karanténa a navíc přijdou o status pendlera.

Na jak dlouho bude opatření zavedené, přitom není jisté. A bližší informace nemá ani Ministerstvo vnitra.

„Rozhodnutí týkající se současného omezení cestování náleží vládě České republiky, Ministerstvo vnitra tedy v tomto směru nemůže predikovat vývoj situace,“ uvedl pro Seznam Zprávy Adam Rözler z tiskového odboru ministerstva.

Nový režim platí jen pro část takzvaných pendlerů. Jde o ty, kteří cestují za prací do Rakouska nebo Německa. Přeshraniční pracovníci dojíždějící na Slovensko nebo Polsko mohou nadále vyjíždět za prací denně.

Od čtvrtka se ruší u pendlerů do Rakouska a Německa podmínka dojezdu nejdál 100 kilometrů za hranice. „Pokud však jedou dále než 100 kilometrů, mohou k této cestě využít pouze hlavní hraniční přechody s režimem 24/7,“ upozorňuje manuál pro pendlery na stránkách Ministerstva vnitra.

Přeshraniční pracovníci, kteří vyráží na území německy mluvících sousedů a jedou méně než 100 kilometrů od státní hranice, mohou i nadále využívat i další otevřené přechody.

Nově také nebudou muset mít pendleři knížku přeshraničního pracovníka. V elektronické podobě si ji povede sama policie. Stále ale bude potřeba mít potvrzení od zaměstnavatele.

Nedodržíš turnus? Přijdeš o status pendlera

Ministerstvo vnitra zároveň dodává, že bude skutečně nutné dodržet třítýdenní turnusy. Pokud by se pracovník vrátil ze zahraničí dřív, zanikl by mu status pendlera. „A nebude již do Německa nebo Rakouska vpuštěn v režimu pendlera,“ dodává Adam Rözler z tiskového odboru Ministerstva vnitra.

Samotní pendleři jsou k systému turnusů skeptičtí. Nemají informace o tom, jak dlouho by takový režim měli dodržovat a nejsou si proto schopni ani rozvrhnout, jak by měli čtrnáctidenní karantény u zaměstnavatelů vykazovat.

„Je to nesmysl. Hledáme v Německu bydlení,“ řekla Seznam Zprávám Monika Hutníková, jejíž muž dojíždí za prací do Pasova. Na jeho výplatě je rodina existenčně závislá.

„Teď je do Velikonoc na kurzarbeitu, ale počítáme s tím, že se manžel bude muset na neurčito odstěhovat za hranice,“ líčí manželka pendlera. Německé zaměstnavatele totiž nic nenutí u pendlerů přistupovat na turnusový režim. Mohou si vybírat dovolenou, té ale není tolik, aby v režimu mohli fungovat delší dobu.

Další rodina pendlerů se chce do Německa odstěhovat celá. „Představa, že se dvacet jedna dní neuvidíme, je hrozná. A ani nevíme, jak by to pak fungovalo. Pokud by byla žena v karanténě, tak by s ní měla zůstat v karanténě celá rodina,“ říká manžel německé lékařky dojíždějící z Prahy do Drážďan, který si nepřál být jmenovaný.

Aktuálně tak chtějí využít nabídku Saska, které chce českým zdravotníkům a jejich rodinám finančně pomoci, aby mohli nadále pracovat. Aby celá rodina směla vycestovat, musí mít potvrzení, že v Německu mají ubytování.

„Řešíme, jak to udělat. Když manželka vyjede do Německa shánět ubytování a vrátí se nám pomoci se stěhováním, tak přijde o status pendlera,“ dodává manžel lékařky. A kritizuje i to, že vláda dostává pendlery pod šibeniční tlak. Na hledání ubytování mají jen desítky hodin.

Kvůli hrozícímu rozdělení rodiny se Monika Hutníková přídává k iniciativě právníka Michala Staňka, který se snaží napadnout nařízená opatření u soudu. Podle něj je nereálné, aby si pendleři během dnů našli u sousedů ubytování. Navíc v době, kdy se tam mimořádně zakazuje provozování ubytovacích služeb. Stejně tak podle něj není možné přenášet odpovědnost za jejich ubytování na německé zaměstnavatele.

Někteří pendleři neměli jasno ani v tom, jestli vůbec mají nárok v České republice na dávky v nezaměstnanosti, když dlouhá léta pracují v zahraničí, kde si i platí pojištění. Podle Úřadu práce na ně myslí výjimka z evropského nařízení. Dávku tak dostanou podle výdělku v zemi, kde pracovali. Podmínkou nároku je, že v posledních dvou letech pracovali alespoň dvanáct měsíců.

Spleť pravidel

Rozdílné povinnosti nově platí mezi lidmi, kteří cestují za prací na naše území, a těmi, kdo naopak jezdí z Česka ven přes hranice.

Češi budou muset čtrnáctidenní karanténu dokládat zprávou od svého lékaře. Naopak ti, co se budou vracet z Rakouska a Německa za prací do Česka, takovou povinnost nemají. „Protože nelze stanovit povinnost karantény v Německu nebo Rakousku, platí ale analogicky minimálně dvoutýdenní pauza mezi turnusy,“ vysvětluje manuál pro pendlery na webu Ministerstva vnitra.

I pendleři do zemí, kde nově zavedený turnus neplatí, mají přísnější podmínky než běžní občané. Vládní usnesení těmto přeshraničním pracovníkům zakazuje vykonávat i nezbytné cesty za rodinou a osobami blízkými, nesmí se účastnit pohřbů, nesmí na úřady a vyloučení jsou i z procházek v přírodě nebo parcích.

Prakticky tak mají povoleno si jen zajít na nákup. Za pendlery nejsou považovaní řidiči mezinárodní kamionové přepravy a změny se jich tak nedotknou.

Reklama

Doporučované