Hlavní obsah

Islámský stát se přihlásil k zabití tří pracovnic afghánské TV

Foto: Profimedia.cz

Nemocniční personál kontroluje těla tří obětí ozbrojeného útoku.

Reklama

aktualizováno •

Ozbrojenec ve východoafghánském Džalálábádu zastřelil tři zaměstnankyně místní televizní stanice. Další žena bojuje v nemocnici o život. Policie pachatele dopadla. K útoku se přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Článek

Tři ženy ve věku 18 až 20 let zabil ozbrojený pachatel ve východoafghánském Džalálábádu. Jednalo se o tři zaměstnankyně místní televizní stanice. Jde o další ze série útoků proti pracovníkům v médiích v této oblasti za poslední měsíce, píše agentura Reuters.

K útoku na čtyři mladé zaměstnankyně televizní stanice ve východním Afghánistánu se přihlásil Islámský stát (IS).

Čerstvé absolventky střední školy a zaměstnankyně oddělení dabingu televize Enikas střelil pachatel do hlavy při dvou oddělených útocích. Ženy usmrtil, když se vracely z práce pěšky domů, uvádí vládní zdroje.

„Všechny jsou po smrti. Šly zrovna pěšky z práce domů, když je zastřelili,“ řekl ředitel televize Enikas Zalmai Latifi agentuře AFP.

„Útoky na obyvatele, konkrétně ženy, jsou proti učení islámu, afghánské kultuře a mírovém duchu,“ uvedl ve svém prohlášení afghánský prezident Ašraf Ghaní.

Země se v posledních měsících potýká s vlnou útoků vůči novinářům, lékařům, bojovníkům za lidská práva či státním zaměstnancům. Na začátku prosince byla v Džalálábádu zastřelena moderátorka stejné televizní stanice Malala Majvandová a její řidič. Z deseti žen, které pro tuto televizi pracovaly, v posledních měsících zemřely čtyři. Také k tomuto útoku se přihlásil IS.

V lednu například zemřel novinář a bojovník za lidská práva Adil Ajmak, na jehož auto zahájili palbu neznámí střelci.

Afghánská vláda a některé zahraničí mocnosti z podobných útoků viní hnutí Tálibán. V provincii Nangarhár, jejímž hlavním městem je právě Džalálábád, rovněž působí teroristická organizace Islámský stát; ta se přihlásila k útoku na Majvandovou i k některým dalším. Kdo stál za dnešním incidentem, zatím není jasné. Podle policie má zadržený střelec vazby na Tálibán, mluvčí tohoto povstaleckého hnutí však jakýkoliv podíl Tálibánu na dnešním útoku odmítl. Policie dále uvedla, že pátrá po jeho možných komplicích.

„Podařilo se nám ho zadržet, když se pokoušel utéct,“ uvedl pro AFP šéf tamní policie. „Útočník se k činu přiznal. Je to člen Tálibánu,“ dodává.

Afghánistán je považován za jednu z nejnebezpečnějších zemí pro novináře a další pracovníky v médiích. „Cílené zabíjení novinářů může vystrašit žurnalistickou komunitu, což může vést k autocenzuře, opuštění mediálních aktivit, či dokonce k odchodu ze země,“ uvádí šéf Nai, nevládní organizace na podporu médií. Podle něj také hrozí, že se novinářky budou bát chodit do práce, podobně jako tomu bylo po zabití Majvandové loni v prosinci.

V posledních šesti měsících bylo v Afghánistánu usmrceno 15 pracovníků médií.

Reklama

Doporučované