Hlavní obsah

Třicetkrát na Radhošť a zpět. Ultramaratonec běhá za dobrou věc

Tomáš Štverák se po sedmnácté vydává na vrchol Radhoště. Na trati je osmnáct hodin.Video: Kamila Krupová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Valašský ultramaratonec Tomáš Štverák třicetkrát za sebou pokoří beskydský vrchol Radhošť. Za 48 hodin uběhne 180 kilometrů a zdolá převýšení dvou Mount Everestů.

Článek

Zuberský Ultramaratonec Tomáš Štverák se rozhodl třicetkrát vyběhnout na vrchol Radhoště. Celkové převýšení, které několikanásobným pokořením beskydské hory zdolá, bude větší než dva Mount Everesty. Za každý překonaný výškový metr pak daruje 1 korunu devítiletému Jakubovi Guryčovi, který trpí vzácným syndromem. „Pokud se mi to podaří, zdolám za 48 hodin kolem 180 kilometrů a překonám převýšení 18 000 metrů. Stejnou částku, tedy 18 000 korun, chci věnovat na pomoc nemocnému Kubíkovi,“ řekl třiadvacetiletý běžec původem ze Zubří na Vsetínsku. Pomyslná startovní pistole vystřelila v pátek 6. listopadu v osm hodin večer.

Ve stánku s občerstvením čekám, než Tomáš po šestnácté seběhne dolů. Je něco před čtvrtou hodinou sobotního odpoledne, což znamená, že na trati je ultramaratonec bezmála dvacet hodin. Zanedlouho se vynoří zpoza zatáčky za mostkem a míří rovnou k přistavené židli. „Bolí to. Hodně to bolí,“ odpovídá na moji otázku, jak to jde. Kvůli bolavým svalům odmítá i povzbudivé poplácání po zádech od přátel, kteří ho přišli podpořit.

Únava je na Tomášovi znát. Přesto má úsměv na tváři a dobrá nálada ho neopouští. „Podmínky jsou super. Počasí vyšlo nádherné. I v noci bylo přijatelně,“ vypráví mezitím, co se posilňuje vaflemi s arašídovým máslem. „Nevím, jestli to zvládnu dokončit. Je to náročné,“ dodává. Na to se mu ale ihned dostává odezvy od jeho fanoušků, kteří s myšlenkou neúspěchu v žádném případě nesouhlasí. „Jsem rád, kolik lidí mě tady přišlo podpořit. Hodně z nich také běží se mnou nahoru,“ usmívá se Štverák. Jeden výběh z Dolní Bečvy na vrchol a zpět měří zhruba 6 km a Tomáš ho zdolá průměrně za hodinu.

+1

Další okruh už za světla nestihne. „Podejte mi čelovku a také návleky na ruce, začíná se ochlazovat,“ neztrácí Tomáš čas. Mezi výběhy si odpočine vždy jen pár minut. Poté se vydává opět nahoru, na Radhošť.

Přihlížející neskrývají obdiv. „Klobouk dolů. Trasa je hodně náročná, do prudkého kopce. Celý projekt je zároveň pro dobrou věc, takže super počin,“ říká Tomášův kamarád Tomáš Šavrda. S tím souhlasí také Zubřan Ivo Tovaryš, který dnes běžce přijel podpořit. „Je to skvělá myšlenka a rád na dobrou věc také přispěji. Před Tomem smekám. Já sám už tolik neběhám, tak jsem si trasu alespoň symbolicky vyšel,“ usmívá se.

Devítiletý Jakub Guryča, kterému Tomáš peníze věnuje, trpí vzácným syndromem TUBB3 E410K. „Kubíkovi chybí část mozku, která spojuje levou a pravou hemisféru, což mu způsobuje vícero problémů. Například anomálii hrtanu nebo to, že vidí jen na jedno oko,“ vysvětluje jeho maminka Ester Guryčová. Darované peníze rodina využije na zajištění potřebných terapií. „Jednou za rok jezdíme s Kubou na delfinoterapii. Ta stojí deset tisíc korun za den. Aby ale měla význam, doporučuje se tuto terapii podstupovat alespoň deset dní,“ říká Guryčová. Celková cena terapie s dopravou i ubytováním proto vyjde na více než 100 tisíc korun.

Foto: Lukáš Španihel

Běžec Tomáš Štverák s malým Kubou.

Celý projekt byl Tomášův nápad. „Když začala druhá vlna koronaviru, bylo jasné, že spousta závodů, na které jsem se připravoval, nebude. Proto jsem přemýšlel, co bych podnikl. Na sociálních sítích jsem zaznamenal, že extrémní běžec Pavel Paloncý pokořil převýšení Everestu jednou pěšky a podruhé na kole,“ vypráví Štverák. Když poté svou výzvu připravoval, vzpomněl si, že se v létě potkal s nemocným Kubou. „Hodně mě překvapilo, že nás oslovil. Je to mladý kluk, který do toho vkládá strašně moc. Nesmírně si toho vážím,“ říká Guryčová.

O dalších patnáct hodin později, v neděli v 7 hodin ráno, Tomáš dobíhá čtyřiadvacátý výběh. Podle aktuálních výpočtů mu jich na dvojnásobný Everest bude stačit 29. „Tomáš je odhodlaný to dát! Dobrá nálada ho neopouští. Neskutečný výkon,“ píše na Facebooku Tomášův kamarád Jan Hrachovec.

Reklama

Související témata:

Doporučované