Hlavní obsah

Tříkrálová sbírka bude na jižní Moravě částečně i online

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Tříkrálová sbírka v Jihomoravském kraji a části Kraje Vysočina bude částečně i online. Lidé mohou očekávat koncert, benefice, povzbuzení známých osobností i reportáže nebo virtuální hádanku.

Článek

V tiskové zprávě to uvedla mluvčí pořádající Diecézní charity Brno Simona Císařová. Tříkrálová sbírka, v níž lidé koledníkům do kasičky dávají na potřebné, bude od 1. do 24. ledna. Loni na jižní Moravě a v části Vysočiny vynesla rekordních více než 30 milionů korun. Peníze pomohly seniorům, nemocným i lidem bez domova.

Sbírka se letos koná po dvacáté první a oproti předešlý ročníkům potrvá déle. „Rádi bychom v tomto čase koledovali tradičně, tedy dům od domu, tak jak jsou lidé zvyklí. Mnoho z nich se každoročně na koledníky těší a jsou pro ně požehnáním a radostí. Záležet ale bude na aktuální epidemické situaci,“ uvedl ředitel charity Oldřich Haičman.

Podle něj je cílem sbírky rozdávat radost a příležitost přispět na potřebné. „Nově chceme toto poslání šířit i online cestou. Stačí, když budou lidé sledovat aktuální informace na webu a sociálních sítích charity,“ dodal Haičman.

Charita podle něj poprvé upustí od doprovodných akcí, hledá ale nové cesty využití. V Blansku a Brně osloví veřejnost na sociálních sítích a webu. „Připravujeme zdravice známých osobností, reportáže o využití výtěžku sbírky nebo virtuální hádanky z ulic Brna,“ přiblížila Císařová.

Oblastní charita Žďár chystá online benefici. Děti z pěti základních uměleckých škol přispějí výtvarnými díly, zahrají hudební skladbu a zatančí. Umělecké vystoupení mohou lidé vidět i na webu a Facebooku Oblastní charity Třebíč. Akce chystají i další charity v Jihomoravském kraji a v části Vysočiny.

Loni vynesla sbírka na jižní Moravě 30,2 milionu. Peníze šly například na dokončení stavby Centra Celsuz pro sociálně znevýhodněné, na dokončení rekonstrukce Chráněného bydlení sv. Michaela pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením a autismem, ale také na domácí hospicovou péči. V celé ČR loni sbírka vynesla přes 130 milionů korun.

Reklama

Doporučované