Hlavní obsah

Truchlení za Solejmáního, odveta i pád letadla. Horký týden v Íránu v souvislostech

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jan Kordovský v pořadu Stopáž rozebírá s editorem zahraniční rubriky Milanem Rokosem, co se tento týden semlelo na Blízkém východě.

Reklama

Zabití generála Solejmáního minulý týden spustilo na Blízkém východě sérii odvetných a dramatických událostí. Editor zahraniční rubriky Milan Rokos v pořadu Stopáž vysvětluje, jaké události vyhrocení situace předcházely, kdo vlastně Solejmání byl a proč se z jeho zabití neraduje íránská opozice.

Článek

„Solejmání byl národním symbolem, hrdinou. Proslavil se už za války proti Iráku v 80. letech, kdy začal aktivně působit v armádě a vysloužil si pověst neohroženého vojáka, později velitele. Později působil na východě země, kde se pokoušel zabránit pašování narkotik ze sousedního Afghánistánu,“ přibližuje Rokos generálovu pozici v rozhovoru v audiopořadu Stopáž.

„Když se na konci 90. let stal velitelem elitních jednotek Kuds, sklidil spoustu úspěchů. Byl architektem íránského vstupu na syrská bojiště, kde bojoval proti opozici i jednotkám Islámského státu. Bez něj by režim Bašára Asada určitě nepřežil,“ doplňuje.

Co zabití klíčového íránského generála poslední týdny předcházelo? Jakou roli ve vyhrocení vztahů sehrál nástup Donalda Trumpa do Bílého domu? A může sestřelení ukrajinského civilního letadla krizi ještě vyostřit? Poslechněte si celý pořad Stopáž v přehrávači výše.

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv a na závěr kulturní tipy, čím se můžete od nekonečného zpravodajství ve volném čase odreagovat. To vše v 25 minutách!

Vždy v pátek na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Reklama

Související témata:

Doporučované