Hlavní obsah

Trump dál odmítá, že Rusové ovlivnili volby a jeho úřad. Navzdory zátahu FBI

George Papadopoulos je podle Donalda Trumpa lhář. Jak se k obvinění, že manipulovala volby v USA, vyjádřila Moskva?

 

Reklama

Americký prezident se vyjádřil k zatýkání svých spolupracovníků kvůli podezření ze spiknutí proti USA. Akci FBI považuje za vylhanou.

Článek

Americký prezident trvá na tom, že obvinění jeho bývalého šéfa kampaně Paula Manaforta nemá žádnou souvislost s vlivem Ruska na volební štáb. Dalšího obviněného člena kampaně George Papadopoulose pak označil za prokázaného lháře.

Právě Papadopoulos, který se přiznal ke stykům s lidmi reprezentujícími ruské zájmy, pro Trumpa podle amerických médií představuje největší problém.

Zpravodajská stanice CNN pokládá otázku, proč Papadopoulos - pokud neměl co skrývat - vyšetřovatelům nejdříve lhal. Tvrdil totiž, že se s „tajemným kontaktem s vazbami na Rusko“ sešel ještě před zapojením do Trumpovy kampaně.

CNN rovněž připomíná informace z vyšetřovacího spisu, že neznámé osoby, které nabízely zprostředkování dialogu s Moskvou, projevily o Papadopoulose zájem až tehdy, když zjistily, jakou roli v kampani zastává.

Trump v úterý na Twitteru Papadopoulose označil za nízko postaveného dobrovolníka, kterého málokdo znal. Agentura AP však poznamenává, že loni v březnu prezident stejného poradce veřejně označil za „skvělého chlapíka“.

K pondělnímu zvratu v americkém vyšetřování se již vyjádřila také Moskva. Prostřednictvím ministra zahraničí Sergeje Lavrova obviňování z vměšování do voleb ve Spojených státech a také v Evropě označila za výmysly.

Ruskou roli ve volbách rozplétá zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který na začátku týdne informoval o obvinění trojice někdejších pracovníků Trumpovy kampaně. Vedle Papadopoulose a Manaforta to byl také Manafortův zástupce Rick Gates.

Manafortova a Gatesova obvinění, mezi kterými je spiknutí proti USA či finanční delikty, odkazují na jejich sporné aktivity z minulosti. V případě Papadopoulose jsou prošetřovány možné aktuální vazby na Rusko.

Reklama

Související témata:

Doporučované