Hlavní obsah

Trump je nemohoucí a USA nám vyhlásily obchodní válku v plném rozsahu, řekl ruský premiér

USA podle Medveděva novými sankcemi Rusku vyhlásily „obchodní válku".Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Zákon o nových sankcích podepsal prezident Spojených států Donald Trump s velkou nevolí. Nevetoval ho patrně proto, že Kongres by ho téměř jistě přehlasoval.

Článek

Ruský premiér Dmitrij Medveděv prohlásil, že USA novými sankcemi vyhlásily Rusku „obchodní válku v plném rozsahu". Americký prezident Donald Trump podle Medveděva svým podpisem zákona o protiruských sankcích demonstroval svoji nemohoucnost.

Sankce jsou reakcí na údajné vměšování Ruska do loňských prezidentských voleb a na ruské angažmá na Ukrajině. Postihují především ruský energetický sektor.

Zákon už dříve schválily obě komory amerického Kongresu. Trump s podpisem zákona váhal téměř týden a prohlásil ho za vadný. Je podle něj protiústavní, protože omezuje pravomoce prezidenta a Spojené státy staví do těžké role při vyjednávání s Čínou a Ruskem.

Sankce mimo jiné omezují americké investice na ruském trhu. Zákon umožňuje trestat zahraniční společnosti, které investují do průzkumných prací v Rusku. Americké společnosti se rovněž nesmějí účastnit průzkumných těžařských projektů, v nichž mají Rusové větší než třetinový podíl. Vláda také může zavést sankce proti firmám, které pomáhají budovat ruské vývozní plynovody.

Spojené státy vyhlásily sankce proti Rusku už několikrát, zejména s ohledem na ruskou anexi ukrajinského Krymu a podporu východoukrajinských separatistů. Odpor proti novému balíku amerických sankcí projevila i Evropa, protože sankce ohrožují spolupráci EU s Ruskem v energetice.

Reklama

Doporučované