Hlavní obsah

Trump má i přes impeachment dobrou šanci na znovuzvolení, říká Jan Švejnar

Svět bez obalu: Trump má i přes impeachment dobrou šanci na znovuzvolení, i díky fungující ekonomice. V exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl ekonom Jan Švejnar.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Může impeachment – neboli ústavní žaloba – na amerického prezidenta Trumpa – i když neúspěšná – ovlivnit jeho znovuzvolení? Třeba tím, že se prezidentovými problémy budou zabývat americká média?

Článek

Základem obvinění proti Trumpovi je jeho údajná snaha přinutit ukrajinské vedení, aby mu pomohlo v politické kampani před listopadovými prezidentskými volbami. Kyjev měl dodat „špínu“ na bývalého viceprezidenta Joea Bidena, který je považován za hlavního Trumpova volebního soka.

Názory expertů se na to různí. Například Trumpova volební kampaň vybrala v posledním čtvrtletí minulého roku 46 milionů dolarů, což je dosud nejvíc – a pravděpodobně je za tím mobilizace voličů, kteří v Trumpovi vidí oběť. Nejdůležitějším faktorem pro znovuzvolení současného prezidenta je fungující ekonomika.

A právě o americké ekonomice a jejím vlivu na volby mluvil v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy česko-americký ekonom Jan Švejnar, který působí jako ředitel v Centru pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

„Americká ekonomika si už řadu let vede velmi dobře. Ale za Trumpa bylo tempo růstu ještě dokonce zvýšeno, a to tím, že udělal velice důkladnou daňovou reformu, kterou krátkodobě stimuloval ekonomiku. Takže si během tří let vede mnohem lépe, než by si vedla bez tohoto stimulu. Samozřejmě středně a dlouhodobě – ale to už bude po volbách – dojde k negativnímu efektu v tom smyslu, že se zvyšuje dluh. A zadlužení způsobí zpomalení tempa růstu,” říká Švejnar.

„Já si myslím, že Trump má dobrou šanci na znovuzvolení,” říká bývalý kandidát na českého prezidenta. „Má to dobře nastavené. Zvláště jestli nedojde k nějaké ekonomické krizi, což není podle mě příliš pravděpodobné a bude velice záležet také na tom, kdo bude jeho protivník a jak si povede. Ukazuje se teď například, že bývalý primátor New Yorku Bloomberg vede velice silnou kampaň, ve které se snaží poukazovat na Trumpovy slabiny, takže uvidíme, jak to dopadne,“ dodává Švejnar.

Celý rozhovor s Janem Švejnarem si můžete pustit v úvodním videu.

Další díly pořadu Svět bez obalu můžete sledovat zde.

Reklama

Doporučované