Hlavní obsah

Trump má problém. Odvrací se od něj Deutsche Bank, dluží jí stamiliony

Foto: vasilis asvestas, Shutterstock.com

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Trumpovo podnikání ponese následky za útok na Kapitol a popírání výsledků prezidentských voleb. Velké banky s končícím prezidentem odmítají dále spolupracovat. Jeho hotely a golfová hřiště tak přijdou o podstatný zdroj financí.

Článek

Deutsche Bank se odklání od spolupráce s dosluhujícím americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Jeho podnikání tak přijde o hlavní zdroj půjček, které financovaly jeho golfová hřiště a hotely.

Největší německá banka se rozhodla upustit od budoucích obchodů s prezidentovou společností Trump Organization. Informoval o tom server CNN. Mluvčí Deutsche Bank odmítl situaci komentovat, protože jde o vztahy s potenciálními klienty.

Tento krok je další reakcí na to, že prezident přiměl své příznivce vtrhnout do budovy amerického Kapitolu. Při útoku zahynulo pět lidí.

Newyorská komerční banka Signature Bank začala uzavírat prezidentovy osobní účty. Banka rovněž uvedla, že „v budoucnu nebude obchodovat s žádnými členy Kongresu, kteří hlasovali proti rozhodnutí sboru volitelů“. Sbor volitelů v podstatě stvrzuje rozhodnutí voličů v prezidentských volbách.

Trump má také vazby na další významné banky. Prezident uložil pět až 25 milionů dolarů na běžných a spořicích účtech v Capitol One a mezi 500 000 až milionem dolarů na účtech v JPMorgan Chase.

JPMorgan to odmítla komentovat. Mluvčí společnosti Capital One uvedl, že se nezabývají současnými ani dřívějšími vztahy se zákazníky.

Stovky milionů dluhu

Ztráta budoucích obchodů s Deutsche Bank však pro Trumpa znamená největší ránu. Jeho organizace jí v příštích letech dluží přibližně 340 milionů dolarů. Pro CNN to uvedla osoba obeznámená s plány banky.

Úvěry, které Deutsche Bank Trumpovi a jeho společnostem poskytla, dosáhly celkové výše přes 2,5 miliardy dolarů. Trump už banku o další půjčku nepožádal.

Trump má podle dluhových dokumentů u Deutsche Bank několik nesplacených půjček. Půjčil si desítky milionů dolarů na svůj golfový resort na jižní Floridě Trump National Doral Miami. Německá banka mu také půjčila na pětihvězdičkové hotely Trump International Hotel and Tower v Chicagu a Trump International Hotel ve Washingtonu, které otevřel v roce 2016.

Zatím není jasné, jak bude s úvěry Deutsche Bank nakládat, až Trump opustí Bílý dům, zejména když kvůli pandemii došlo k značnému poklesu podnikání v pohostinství. Prezidentovy úvěry jsou splatné v letech 2023 a 2024.

Společnost Trump Organization se potýká i s dalšími problémy. Vyšetřuje ji kancelář okresního prokurátora na Manhattanu a newyorský generální prokurátor, kteří zkoumají, zda firma neuvedla své věřitele v omyl, nebo je nepodvedla nafouknutím hodnoty svých aktiv. Oba prokurátoři předvolali Deutsche Bank ohledně jejího úvěrového vztahu se společností.

Reklama

Doporučované