Hlavní obsah

Trump na setkání s indiánskými veterány označil senátorku za Pocahontas, ta to považuje za rasistické

Trump označil demokratickou senátorku za PocahontasVideo: AP

 

Reklama

Trump Warrenovou takto označoval už během prezidentské kampaně. Senátorka má totiž podle svých slov indiánské kořeny.

Článek

Demokratická senátorka za stát Massachusetts Elizabeth Warrenová si vysloužila přirovnání k legendární indiánce Pocahontas. Vyjádřil se tak o ní americký prezident Donald Trump na setkání veteránů z druhé světové války z indiánského kmene Navajů. Informovala o tom agentura Reuters.

Americký prezident veterány na setkání, které se konalo v pondělí v Kongresu, pochválil a řekl: „Byli jste tu mnohem dříve než kdokoliv z nás... je tu ale jedna senátorka, která tu už je také hodně dlouho. Říkají jí Pocahontas.“ Trump takto označil Warrenovou už během prezidentské kampaně. Senátorka a poradkyně Trumpova předchůdce Baracka Obamy totiž řekla, že má indiánské předky. Televize CNN k aktuální kauze přinesla sestřih inkriminovaných výroků, které vyznívají vesměs ironicky, a jak poznamenala agentura Reuters, až hanlivě.

„Je smutné, že si prezident Spojených států nedokáže ani během ceremoniálu, který se konal na počest těchto hrdinů, odpustit rasistické poznámky,“ reagovala senátorka ve vysílání televize MSNBC. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová to, že by poznámka prezidenta byla rasistická, odmítla. „Myslím, že většinu lidí pohoršuje, že senátorka Warrenová lže o svém původu s vidinou kariérního růstu,“ dodala Sandersová. Odkazovala tak na jednu z dřívějších kauz, kdy byla Warrenová nařčena, že si tvrzením o svém původu dopomohla v 90. letech k místu na Harvardu.

Šéf Národního kongresu amerických indiánů Jefferson Keel požádal Trumpa, aby poselství Pocahontas nezneužíval.

Veteráni, kteří se s Trumpem setkali, byli takzvaní code talkers neboli uživatelé jazykového kódu založeného na nepsaném jazyce Navajů, který za druhé světové války dokonale zmátl Japonce. Kód využitý armádou USA v Tichomoří byl jen v hlavách Navajů vycvičených v radiové komunikaci. Každá zpráva přečtená nahlas „code talkerem“ byla vzápětí okamžitě zničena. „Japonci dělali všechno možné, aby kód prolomili, ale nikdy se jim to nepodařilo,“ řekl podle AP jeden z prvních code talkerů Chester Nez v rozhovoru, který poskytl v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Doporučované