Hlavní obsah

Trump pošle Dudovi vojáky z Německa. A za polské peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump a jeho polský protějšek Andrzej Duda.

Reklama

Polský prezident Andrzej Duda si několik dnů před prezidentskými volbami vyrazil na jednání do Bílého domu. Jednoho z cílů dosáhl - dostal od Trumpa příslib přítomnosti americké armády na polském území. Když si je zaplatí.

Článek

Bez roušek, oficiálního potřesení rukou, ale zato s negativním testem na koronavirus. Tak započala první oficiální návštěva Bílého domu od doby, kdy je přerušila pandemie. Do hlavního města Spojených států vyrazil polský prezident Andrzej Duda. Toho za pár dní čekají prezidentské volby, po kterých by rád zůstal ve funkci dalších pět let.

Více o očekáváních a důvodech návštěvy Dudy Bílého domu:

Jeho cestu v nezvykle zvolený čas polská média komentují jako „něco, co tu ještě nebylo“. Americká diplomacie totiž zpravidla neorganizuje návštěvy tohoto typu v době kratší než půl roku před volbami. Ta světová zase upozorňují na to, že jde o populistický předvolební krok, který může být navíc chápán jako Trumpova tichá podpora Dudových homofobních výstupů.

Středeční návštěva Bílého domu prezidenta Andrzeje Dudy je v pořadí páté oboustranné oficiální setkání, před kterým tentokrát celá polská delegace musela podstoupit testy na koronavirus.

Na tiskovém briefingu v Bílém domě několik hodin před schůzí vyjádřil Duda uspokojení, že Polsko bylo pozváno do Washingtonu jako první země po pozastavení návštěv z důvodu pandemie. „Tímto dostala pozvání i Evropa, Evropská unie, které jsme členem,“ řekl prezident. Vyjádřil také doufání, že jeho návštěva zintenzivní polsko-americké vztahy.

„Velmi úzce s Polskem spolupracujeme a nikdy jsme si nebyli s Polskem tak blízcí, jako je tomu nyní,“ řekl Trump, kterého na schůzku doprovázeli viceprezident Mike Pence a ministr zahraničí Mike Pompeo.

Následující tiskovou konferenci zahájil Trump přáním Dudovi k dobrému volebnímu výsledku a vyzdvihl úspěchy Polska. Vzpomněl také polské zdravotníky, kteří „proti koronaviru bojovali bok po boku s těmi americkými“.

Co jednání přineslo?

Podle slov Andrzeje Dudy bude v nejbližší době podepsána dohoda mezi polskou a americkou vládou, která umožní konstrukční práce na jaderné elektrárně v Polsku.

Dalším očekávaným bodem bylo řešení otázky přítomnosti amerických vojáků na polském území. Jen hodinu před setkáním polská agentura ocitovala Dudu: Fort Trump není název fyzicky existující základny, ale soubor činností navyšující vojenskou přítomnost USA v Polsku za Trumpovy vlády.

Polský prezident Duda označil případné stažení amerických sil z Německa jako „velmi škodlivé pro evropskou bezpečnost“. A požádal Trumpa, aby zvážil zachování jejich dlouhodobé přítomnosti v Evropě. Na to Trump odpověděl, že Polsko je „jednou z mála zemí, které dosáhly 2% cíle NATO, takže Polsko zaplatí Spojeným státům za další vyslané vojáky, které pravděpodobně přesune do Polska z Německa“. Německo podle Trumpa zaostává ve svých platbách NATO, takže z 52 tisíc amerických vojáků v Německu jejich počet nechá snížit na 25 tisíc.

Polsko je jednou z nejvíce proamerických zemí v Evropě a návštěva by mohla Dudovi přihrát body pro potenciální znovuzvolení.

Pro Dudu mohlo setkání s novináři znamenat nepříjemný čas kvůli dotazům amerických médií na homofobii v jeho kampani. Prezident se totiž zejména minulé dva týdny ostře vymezoval proti takzvané ideologii LGBT, která podle něj ohrožuje tradiční hodnoty a je horší než bolševismus. Sama americká velvyslankyně ve Varšavě na Twitteru napsala, že „USA odsuzují diskriminaci a nenávist kvůli rase, náboženství, původu nebo sexuální orientaci“.

Kritika LGBT komunity se ozvala už hodiny před jednáním a padla hlavně na hlavu Donalda Trumpa. Přijetí polského prezidenta veřejnost chápe jako podporu diskriminace LGBT a jiných menšin, která se v posledních dnech z Polska hlasitě line.

Reklama

Související témata:

Doporučované