Hlavní obsah

Trump při násilném útoku nebyl jen nevinným divákem, tvrdí kongresmani

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident Donald Trump čelí druhému impeachmentu (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

V americkém Senátu začala podrobnější prezentace důkazů v procesu s Donaldem Trumpem obviněným z vyprovokování násilností v sídle Kongresu. Podle hlavního předkladatele ústavní žaloby vyjde najevo, že Trump s útoky počítal.

Článek

Donald Trump v souvislosti s událostmi 6. ledna nebyl „nevinným divákem“, s nepokoji počítal a podpořil je – to mají dle hlavního předkladatele ústavní žaloby na bývalého prezidenta doložit nashromážděné detailní důkazy. Kongresmani vystupující v roli prokurátorů se ve středu v americkém Senátu zaměřují mimo jiné na výroky 45. prezidenta USA, které podle nich připravily půdu pro napadení Kapitolu.

Svou snahu usvědčit exprezidenta z „podněcování ke vzpouře“ rozdělili na tři části nazvané „provokace“, „útok“ a „škody“. Vpád Trumpových příznivců do Kapitolu dnes prezentovali jako vyústění jeho několikaměsíční snahy vykreslit volby jako podvodné, neochoty odsoudit extrémní prvky jeho voličské základny i jako další kapitolu snahy udržet se u moci po vyčerpání „nenásilných možností“. Argumenty začali předkládat poté, co Senát při úterním hlasování poměrem 56 hlasů ku 44 odmítl názor Trumpových obhájců, že souzení bývalého prezidenta je protiústavní.

„Dokážeme, že prezident, který se stal terčem impeachmentu, nebyl žádným nevinným divákem, (…) že tento útok podněcoval a že jej vyhlížel,“ řekl na úvod druhého jednacího dne kongresman Jamie Raskin. Trump podle něj rezignoval na svou roli lídra země a spáchal „největší zradu proti prezidentské přísaze v dějinách Spojených států“.

Předkladatelé ústavní žaloby i Trumpovi obhájci mají na hlavní argumentaci po 16 hodinách. Podle deníku The New York Times (NYT) není pravděpodobné, že by některá ze stran procesu využila všechen přidělený čas. Jednání je nyní rozděleno do bloků maximálně po osmi hodinách čistého času.

Skupina devíti členů Sněmovny reprezentantů, která vystupuje jako obžaloba, před středečním dnem avizovala „zdrcující“ argumentaci opřenou o videa i osobní příběhy. Čeká se mimo jiné odhalení nových záznamů z bezpečnostních kamer zachycujících dramatické události 6. ledna.

„Byl to organizovaný útok,“ prohlásil ve středu Raskin. „Nám se to mohlo zdát jako chaos a šílenství, ale v tom šílenství byl systém,“ pokračoval kongresman ze státu Maryland.

Následně se obžaloba zaměřila na Trumpovy výroky, které nepokojům předcházely a které podle sněmovního týmu položily základy útoku na Kapitol. „Umíte si představit, že byste říkali svým stoupencům, že můžete prohrát jen a pouze tehdy, když budou americké volby zmanipulovány a když vám je ukradnou? (…) Přesně to prezident Trump dělal. Skutečně své skalní příznivce přesvědčil, že jediný způsob, jakým by mohl prohrát, je zmanipulování voleb,“ řekl kongresman Joaquin Castro.

Senátorům přitom byly připomínány Trumpovy výroky i z loňského léta, kdy prezident šířil divoké spekulace o podvodech s korespondenčními hlasy a odmítal slíbit poklidné předání moci v případě porážky. Když pak média 7. listopadu oznámila, že vítězem voleb je Joe Biden, Trump v nastoleném kurzu pokračoval a důvěru ve výsledky podkopával další dva měsíce. Konspirační teorii o „ukradených volbách“ hlásal i v projevu 6. ledna, po kterém dav jeho příznivců vtrhl na půdu Kapitolu.

Kongresmani prosazující Trumpovo odsouzení ve středu upozorňovali i na to, že někteří účastníci nepokojů médiím a vyšetřovatelům říkají, že na protest přišli kvůli výzvám tehdejší hlavy státu. Trump manifestaci propagoval na sociálních sítích, přičemž v jednom příspěvku avizoval, že „to bude divoké“.

„Když (jeho příznivci) slyšeli jeho projev, rozuměli jeho slovům,“ řekl za obžalobu kongresman Joe Neguse, podle kterého byli v ten den Trumpovi příznivci připraveni konat a přerušit potvrzení Bidenova vítězství v Kongresu.

Trumpovi právníci na začátku týdne uvedli, že účastníci násilností v Kapitolu přišli „sami od sebe a z vlastních důvodů“. Odmítají, že by slova jejich klienta mohla být vykládána jako podněcování k násilí. Jak dnes píše NYT, mohou si přitom dovolit být poměrně sebevědomí, protože Trumpovo odsouzení se vzhledem k senátní matematice stále zdá být nepravděpodobné. Konečné hlasování o ústavní žalobě by mohlo přijít už na začátku příštího týdne.

Nové záběry vpádu do Kapitolu

Předkladatelé ústavní žaloby proti Trumpovi ve středu ukázali doposud nezveřejněné nahrávky z bezpečnostních kamer, které odhalily záchranu prominentního republikána Mitta Romneyho před rozzuřeným davem. Je na nich také vidět, jak někdejšího viceprezidenta Mikea Pence při útoku Trumpových stoupenců na sídlo Kongresu z 6. ledna v kvapu vyvádí ze sálu Senátu ochranka.

Na záběrech je v některých okamžicích slyšet tříštění skla nebo řev rozlícených lidí, kteří se snažili v Kongresu najít republikána Pence, jemuž vyhrožovali smrtí, a demokratickou předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. Davu se díky policistovi Eugenu Goodmanovi těsně podařilo vyhnout Romneymu, který patří ke známým kritikům Trumpa v řadách Republikánské strany.

Podle agentury AP záběry podtrhly, jak nebezpečně blízko se výtržníci k lídrům amerického národa dostali.

„Udělali to, protože je Donald Trump poslal na misi,“ řekla demokratická členka Sněmovny reprezentantů Stacey Plaskettová, která videa komentovala. Ona a její straničtí kolegové, ale i někteří republikáni jsou přesvědčeni, že půdu k napadení Kapitolu připravily Trumpovy výroky, a chtějí ho proto usvědčit z „podněcování ke vzpouře“.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že odsouzení někdejšího šéfa Bílého domu podporuje asi polovina Američanů. V nové sondáži agentury Ipsos se k této variantě přiklonilo 47 procent dotázaných, 40 procent se vyjádřilo pro osvobození Trumpa.

Kdo se k této otázce vůbec vyjadřovat nechce, je současný prezident Biden. Jeho mluvčí Jen Psakiová dnes řekla, že proces v Senátu ani nesleduje. „Joe Biden je prezident, není to komentátor. Nebude glosovat výměny argumentů,“ citovala ji agentura AP.

Reklama

Doporučované