Hlavní obsah

Trump přivítal v Bílém domě Erdogana. Oba si slíbili, že odstraní napětí mezi USA a Tureckem

Donald Trump se poprvé osobně sešel s tureckým prezidentem Erdoganem.Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

Spojené státy nabízejí Turecku podporu v boji proti Islámskému státu a bojovníkům ze Strany kurdských pracujících (PKK). Donald Trump to řekl v Bílém domě tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

Článek

První osobní setkání obou státníků bylo poznamenáno sporem kolem účasti Kurdů v boji proti islamistům v Sýrii. Turecko je označuje za teroristy spojené s PKK. Washington je naopak považuje za nejschopnější regionální sílu v boji proti džihádistům a minulý týden se zavázal, že syrským Kurdům dodá zbraně.

Jednání nicméně proběhlo optimisticky, Trump a Erdogan si vzájemně slíbili, že odstraní napětí ve vztazích obou zemí, a to včetně sporné kurdské otázky. USA a Turecko se zavázaly, že posílí své „strategické partnerství" a „mimořádné vztahy".

Předmětem jednání byl i osud tureckého exulanta v USA Fethullaha Gülena, jehož Erdogan viní ze zosnování loňského pokusu o puč. Turecký prezident dnes v přítomnosti Trumpa řekl, že „otevřeně vyjádřil očekávání ohledně Gülenovy teroristické organizace". Gülen žije v USA, obvinění popírá a Ankaře se zatím nepodařilo dosáhnout jeho vydání.

Reklama

Doporučované