Hlavní obsah

Trump chyběl při hodinách dějepisu. Popletl si okolnosti americké občanské války

Donaldu Trumpovi chybí znalosti z dějepisu.Video: Lucie Svobodová

 

Reklama

V rozhovoru ke stodennímu výročí ve funkci prezidenta nechtěně Donald Trump odhalil mezery ve znalosti amerických dějin.

Článek

Americký prezident Donald Trump opět ukázal, že zřejmě chyběl na hodinách dějepisu. Při rozhovoru pro Washington Examiner prohlásil, že bývalý americký prezident Andrew Jackson měl velké srdce a byl opravdu naštvaný kvůli občanské válce. Když ale občanská válka v USA vypukla, Jackson byl již téměř šestnáct let po smrti.

Trump se poté situaci snažil zachránit svým tweetem, ve kterém uvedl, že Jackson sice už nežil, občanskou válku ale předvídal, a proto byl naštvaný. Dodal, že Jackson by nikdy tuto válku nedopustil.

Ani to však nedává moc smysl. V takzvané válce Severu proti Jihu se mimo jiné bojovalo o zrušení otroctví. Sám Jackson přitom vlastnil otroka. Navíc vedl kampaň na přestěhování a vyhlazení původních amerických obyvatel - indiánů.

Trump se do historických okolností nezamotal poprvé. Už dříve ho ohromilo, že Abraham Lincoln, který byl podle mnoha historiků nejlepším prezidentem Spojených států, byl republikán. To je přitom jeden z nejznámějších historických faktů - Abraham Lincoln byl prvním prezidentem z republikánské strany v historii Spojených států.

Reklama

Doporučované