Hlavní obsah
Online

Trump zastavil útok na Írán, protože ztráty na životech by byly podle něj nepřiměřené

Donald Trump vydal povolení zaútočit na Írán.Video: Filip Kalčák, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Donald Trump v noci na pátek povolil útok na Írán. Na poslední chvíli ale operaci ukončil. Americký prezident tak reagoval na čtvrteční incident, kdy Írán sestřelil americký dron. Letecké společnosti KLM a Qantas dnes kvůli vyhrocené situaci zrušily lety nad Hormuzským průlivem.

Článek

Ve čtvrtek ráno Íránské revoluční gardy sestřelily americký dron. Spojené státy útok označily za agresi. Podle nich jejich dron hlídkoval nad mezinárodními vodami, Írán míní opak. Po eskalaci napětí v oblasti vydal americký prezident Donald Trump povolení k útoku na Írán. Informoval o tom list The New York Times.

Válečné operace ale Trump na poslední chvíli zastavil. Podle deníku The New York Times byly „stíhačky v letu a lodě v pozicích, ale žádné rakety nikdo nevypálil“. Pár hodin před akcí stáhl Trump americké stíhačky z íránského vzdušného prostoru.

Krátce po čtvrtečním sestřelení dronu přitom Trump celý incident zlehčoval. „Írán udělal pravděpodobně chybu,“ sdělil Trump v Bílém domě. „Umím si představit, že to mohl být nějaký generál nebo někdo jiný, kdo udělal chybu a sestřelil ten dron. Mohl to být někdo, kdo byl nepříčetný a hloupý.“

  • Tusk odmítá, že by EU byla v íránské krizi příliš pasivní

    Předseda Evropské rady Donald Tusk nesouhlasí s názorem, že Evropská unie se k vyhrocenému napětí mezi USA a Íránem staví příliš pasivně. Po skončeném unijním summitu dnes podle agentury AP prohlásil, že není důvod, aby na situaci reagovala vrcholná schůzka konkrétním prohlášením.

    Tusk se domnívá, že někdy je lepší do věci nezasahovat. „Největší problémy v naší historii byly vždy vyvolány příliš aktivními politiky, ne pasivními,“ řekl.

    Tusk nicméně poznamenal, že představitelé unijních států i Unie situaci podrobně sledují a z vývoje v Perském zálivu mají veliké obavy. EU rovněž vyzvala Teherán i Washington k umírněnosti.

  • USA chtějí, aby se kvůli Íránu v pondělí sešla RB OSN

    Spojené státy požádaly Radu bezpečnosti OSN, aby se v pondělí za zavřenými dveřmi sešla kvůli Íránu. S odvoláním na své diplomatické zdroje to dnes napsala agentura Reuters. „Vyrozumíme radu o posledním vývoji k Íránu a předložíme další informace o našem vyšetřování nedávných incidentů s tankery,“ citovala agentura Reuters zprávu, kterou americká mise při OSN adresovala členům Rady bezpečnosti OSN.

  • Revoluční gardy: Írán mohl zasáhnout americký letoun s 35 lidmi

    Írán se rozhodl nezasáhnout americký letoun s 35 lidmi na palubě, který doprovázel nad Perským zálivem dron, jenž byl ve čtvrtek sestřelen. Podle agentury Tasním to dnes řekl velitel vzdušných sil revolučních gard Amír Alí Hadžizádeh. „S americkým dronem v regionu byl také americký letoun P-8 s 35 lidmi na palubě. Tento letoun také pronikl do našeho vzdušného prostoru a mohli jsme ho sestřelit, ale neudělali jsme to,“ uvedl podle Tasním Hadžizádeh.

    Podle agentury AP Hadžizádeh dodal, že Írán měl na sestřelení letounu plné právo, ale rozhodl se zasáhnout dron, který neměl nikoho živého na palubě. Boeing P-8 Poseidon je námořní hlídkový letoun, který využívá námořnictvo Spojených států.

  • Ropa kvůli konfliktu Írán-USA dál zdražuje

    Ceny ropy na světových trzích dnes rozšiřují své čtvrteční zisky. Za celý týden by kvůli obavám z možného amerického vojenského útoku na Írán, který by narušil přepravu této suroviny Hormuzským průlivem, kudy se převáží asi pětina na světě vytěžené ropy, mohly přidat pět procent. Severomořská ropa Brent si krátce před 15:30 SELČ připisovala 0,70 procenta na 64,90 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 0,14 procenta na 57,15 dolaru za barel.

  • Za odvoláním útoku stál právě vysoký počet obětí

    Útok s až 150 mrtvými by byl neúměrnou reakcí, proto ho Donald Trump odvolal. Americký prezident to uvedl na svém twitterovém účtu. O zrušení odvetného útoku za sestřelení dronu prý rozhodl v přímé reakci na vyjádření generála o možném počtu obětí.

  • USA plánovaly útok na tři místa. Podle Trumpa by zemřelo 150 lidí

    Plánovaný útok Spojených států na íránské cíle, který prezident Donald Trump na poslední chvíli zrušil, podle agentury AFP mířil na tři různá místa v Íránu. Trump podle agentury dodal, že trojice útoků by zabila na 150 Íránců. Samotný útok americký prezident podle svých slov odvolal deset minut před jeho provedením.

  • Politici napříč světem vyzývají k umírnění situace

    Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oběma stranám radil zdrženlivost a generální tajemník OSN António Guterres zase „ocelové nervy“. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové řekla, že Německo vítá Trumpovo rozhodnutí útok zastavit, což je znakem toho, že Trump si vojenskou konfrontaci nepřeje. Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové upozornil, že britská vláda trvale vyzývá ke zmírnění napětí.

  • Republikáni radí Trumpovi tvrdý zásah, volební slib zdrženlivost, komentují situaci média v USA

    Bílý dům se podle amerických médií ocitl na křižovatce, kdy váhá mezi okázalou demonstrací síly a slibem vyhnout se ozbrojeným konfliktům. Prezident Donald Trump zatím volí zdrženlivost, ale s rostoucí agresivitou Teheránu nemusí být takové stanovisko konečné, píší komentátoři.

    Podle serveru Politico ignoroval Trump výzvy Pentagonu a některých republikánských poslanců, aby proti Teheránu tvrdě zasáhl. Místo toho se rozhodl dostát svému slibu z volební kampaně v roce 2016, kdy se zavázal, že se vyhne „zbytečným válkám“ na Blízkém východě.

  • Írán tvrdí, že dron před sestřelením opakovaně varoval

    Generál Íránských revolučních gard sdělil státní televizi, že Írán americký vojenský dron před sestřelením několikrát varoval, informovala o tom agentura AP.

  • Lety ruší i Lufthansa, British Airways a Malaysia Airlines

    Německá Lufthansa oznámila, že její letadla přestala létat nad částí íránského území. Její mluvčí řekl, že letadla Lufthansy nepoužívají trasu nad Hormuzským průlivem od 20. června, ale že Lufthansa stále zajišťuje spojení s Teheránem.

    Společnost British Airways se rozhodla řídit doporučením FAA a bude se íránskému prostoru vyhýbat. Spoje budou zajištěny náhradními trasami. Rovněž Malaysia Airlines nebude používat trasu nad Íránem, která sloužila linkám z Kuala Lumpuru do Londýna, Džiddy a Medíny.

  • Trump v noci poslal do Íránu vzkaz s hrozbou útoku

    Íránští činitelé řekli agentuře Reuters, že v noci na pátek Teherán obdržel vzkaz od prezidenta USA Donalda Trumpa s hrozbou bezprostředního útoku.

  • Nad průliv nesmí ani dopravní letadla amerických aerolinek

    Zákaz letů dopravních letadel amerických aerolinek nad Hormuzským průlivem a Ománským zálivem vydal i Federální úřad pro leteckou dopravu v USA.

  • Aerolinky ruší lety nad Hormuzským průlivem

    Letecké společnosti KLM a Qantas kvůli vyhrocené situaci zrušily lety nad Hormuzským průlivem.

Reklama

Hlavní zprávy