Hlavní obsah

Trump zvažuje dočasné vydání výnosu, který by znemožnil „karavaně migrantů“ žádat o azyl

Trump chce zamezit migrantům vstupu do USA zavřením hranic s Mexikem a vydáním dekretu znemožňujícím žádat o azyl.Video: Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump uvažuje zavřít jižní hranice s Mexikem. Důvodem je „karavana migrantů” ze Střední Ameriky. Podle Trumpa jsou migranti bezpečnostní hrozbou pro Spojené státy. Chce proto omezit právo podat žádost o azyl v USA, uvedl americký deník The Washington Post.

Článek

Americký prezident Donald Trump zvažuje možnost uzavřít před středoamerickými migranty jižní hranici s Mexikem a neumožnit jim požádat o azyl ve Spojených státech. Napsal to americký list The Washington Post (WP) s odvoláním na nejmenované zdroje z Trumpovy administrativy.

Podle amerického zákona mohou cizinci prchající před perzekucí po vkročení na půdu Spojených států požádat o azyl. Výnos, jehož vydání Trump zvažuje, by toto právo pozastavil a zabránil by migrantům ze Střední Ameriky přijít do USA. Trump by podle WP rozhodnutí zdůvodnil tím, že migranti představují bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy.

Pokud by americký prezident radikální krok učinil, pravděpodobně by se okamžitě setkal s negativní odezvou amerických soudů, poznamenává The Washington Post. Americký list zároveň uvádí, že Trump téma migrace využívá v rámci kampaně před volbami do Kongresu, které se budou konat už za dva týdny. Migranty přitom Trump vykresluje jako nebezpečné zločince a demokraty obviňuje z toho, že je podporují.

Trump ve čtvrtek oznámil, že povolává na hranice s Mexikem armádu. Vojáci mají hranice ochránit před zástupem migrantů.

O několikatisícové skupině lidí, kteří pocházejí nejčastěji z Hondurasu, ale také z Nikaraguy, Salvadoru nebo Guatemaly a míří do USA, se mluví jako o „karavaně migrantů“. Skupina nyní čítá asi 5000 lidí a míří z jižního Mexika k americkým hranicím. Další skupina asi o tisíci lidech se vydala na pochod k USA z Guatemaly.

Nynější karavana vyrazila předminulou sobotu z města San Pedro Sula na severu Hondurasu a původně čítala asi 1300 osob. Postupně se k ní připojili další lidé, kteří utíkají před vysokou kriminalitou a chudobou. Když skupina dorazila o víkendu na guatemalsko-mexickou hranici, bylo v ní asi pět tisíc běženců. Necelá tisícovka z nich přistoupila na „plán bezpečného návratu domů“, na němž se v sobotu dohodli prezidenti Hondurasu a Guatemaly.

Takzvané karavany migrantů pořádají nevládní organizace už řadu let. Cílem hromadné cesty lidí z chudých zemi Střední Ameriky je vyhnout se ve skupině nebezpečí, která hrozí při takové cestě jednotlivcům, a také hromadně upozornit na humanitární krizi ve Střední Americe. Karavany migrantů se dosud většinou obešly bez větší publicity. To se ale změnilo letos v dubnu, kdy podobnou skupinu označil Trump za bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy a na hranici s Mexikem poslal národní gardu.

Reklama

Doporučované