Hlavní obsah

Trumpova diplomatická čistka. Obamovi političtí velvyslanci musí jít, končí i Schapiro

Přehledně: odvolaní američtí velvyslanci

 

Reklama

Zvolený prezident USA Donald Trump jde proti nepsaným pravidlům. Političtí velvyslanci jmenovaní Barackem Obamou musí do 20. ledna opustit ambasády, bez výjimky.

Článek

Ještě dva týdny mají desítky velvyslanců Spojených států na to, aby opustily svoje posty. Přání nastupujícího prezidenta Donalda Trumpa jim před Vánocemi tlumočilo americké ministerstvo zahraničí.

Na kauzu, která se týká takzvaných politických velvyslanců, upozornil list The New York Times (NYT) s odvoláním na diplomatické zdroje.

Političtí velvyslanci jsou do svých funkcí jmenováni na základě dobrých vztahů s aktuálním prezidentem a po konci jeho mandátu obvykle odcházejí.

Většinou ale až několik měsíců po končícím prezidentovi. Nová vláda nejvyšším diplomatům mandáty o něco prodlužuje - třeba proto, aby jejich děti nemusely na několik málo měsíců měnit školu. Tato praxe platila i za posledních třech prezidentů, Billa Clintona, George Bushe mladšího i Baracka Obamy.

„Když zemi zastupují lidé jenom proto, že mají nějaké spojení s odcházejícím prezidentem z jiné strany, je samozřejmě logické, že jim řeknete, že by měli odejít. Ale nepamatuji se, že by to někdy přišlo jako gilotina už v lednu, že by někdo řekl ,Všichni pryč od válu, hned teď’,” řekl NYT Ronald E. Neumann, prezident Americké diplomatické akademie a bývalý velvyslanec USA.

Strategičtí partneři i organizace bez velvyslanců

Trumpův tým ale vydal pokyn, že se političtí velvyslanci musí stáhnout už do jeho inaugurace, která proběhne 20. ledna. Dopis dostal třeba americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro a dále pak ambasadoři ve většině zemí, které pro Spojené státy představují strategické partnery.

Velvyslanci se balí v Kanadě, Francii, Velké Británii, Číně, Izraeli, Saúdské Arábii nebo v Německu. Své posty musí opustit i nejvyšší zástupci Spojených států při NATO, OSN, UNESCO, OBSE a OECD.

Budoucí prezident už zároveň dva nové velvyslance jmenoval. Do Číny chce poslat Terryho Branstada, současného guvernéra Iowy, do Izraele pak právníka Davida Friedmana.

Není ale pravděpodobné, že by stihl obsadit desítky postů do 20. ledna. Navíc, když celý proces jmenování ambasadorů musí prezidentovi posvětit Kongres. A to může trvat i měsíce. Velmi pravděpodobně tak uvolněná místa na velvyslanectvích obsadí nejvýše postavení kariérní diplomaté v jednotlivých zemích, poznamenal server Politico.

„Budu si vždy vážit výhledů jako je tento - a budu je postrádat," napsal na Twitteru velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro.

Politických velvyslanců mají Spojené státy ve světě zhruba třetinu, Obama jich za svá dvě funkční období jmenoval 135. Kariérních ambasadorů pak bylo 311.

Někteří diplomaté podle NYT nechápou, proč jim Trump nemohl udělit výjimku. Nárážejí na zvyk ponechávat ambasadory na postech s ohledem na jejich děti a školní docházku nebo studia.

V té souvislosti připomínají případ Trumpovy manželky Melanie, která se odmítla přestěhovat z New Yorku do Washingtonu právě proto, aby její desetiletý syn Barron nemusel měnit školu uprostřed roku.

Řada velvyslanců se bude snažit o výjimku přesto požádat, a to přímo budoucího šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona.

Reklama

Doporučované