Hlavní obsah

Trumpovo zasalutování severokorejskému generálovi spustilo vlnu kritiky

Záběry, na nichž americký prezident salutuje severokorejskému generálovi, zveřejnila státní televize KRT.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump se stal terčem kritiky některých amerických médií i politických oponentů poté, co severokorejská státní televize ve čtvrtek odvysílala záběry ze zákulisí summitu v Singapuru, na kterých šéf Bílého domu salutuje severokorejskému generálovi.

Článek

Video natočené během úterního setkání Trumpa s Kim Čong-unem zachycuje amerického prezidenta, kterému severokorejský vůdce představuje nejvyšší představitele KLDR. Když přijde na řadu tříhvězdičkový generál, chce mu prezident potřást rukou, voják ale zasalutuje a následně vojenským pozdravem odpoví i Trump. Poté si oba muži potřesou pravicí.

Za salutování severokorejskému generálovi si prezident Trump ve Spojených státech vysloužil kritiku. „Nikdy jsem neviděl amerického prezidenta, aby salutoval důstojníkovi cizí armády,“ uvedl například penzionovaný admirál James Stavridis, který působil jako vrchní velitel spojeneckých sil NATO. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová prezidenta na tiskové konferenci bránila. Jednalo se podle ní o běžnou slušnost.

„Nikdo není překvapen, že Severní Korea zneužila našeho prezidenta ve své propagandě... Zvedá se mi žaludek, když vidím Trumpa pohrdat našimi spojenci v Kanadě a pak chválit Kima a salutovat jeho generálům,“ kritizoval šéfa Bílého domu demokratický senátor Chris Van Hollen s odkazem na nedávnou roztržku Trumpa s kanadským premiérem Justinem Trudeauem po summitu zemí G7.

Agentura AP připomněla, že se prezident Trump během kampaně před volbami v roce 2016 opřel do tehdejšího šéfa Bílého domu Baracka Obamy, který se v roce 2009 uklonil při setkání se saúdskoarabským králem Abdalláhem.

Terčem kritiky se Obama v témže roce stal i kvůli úkloně před japonským císařem Akihitem. Mnozí ji označili za příliš hlubokou. Na podzim roku 2017 se s Akihitem sešel i Trump, na rozdíl od svého předchůdce mu však pouze potřásl rukou.

Reklama

Doporučované