Hlavní obsah

Protesty proti Trumpovi pokračují. Dvě stě lidí ve Washingtonu bylo zatčeno

Protesty proti Donaldu Trumpovi jsou naplánovány i na dnešní odpoledne, a to v různých městech USA.

 

Reklama

Naplánovány jsou další protestní akce. Washingtonem má projít pochod více než dvou set tisíc lidí.

Článek

Několik stovek odpůrců nového prezidenta Donalda Trumpa se ve Washingtonu střetlo s policejními těžkooděnci nedaleko míst trasy inauguračního průvodu do Bílého domu.

Policie zadržela přes dvě stě lidí a obvinila je z výtržnictví.

Při jedné z demonstrací lidé rozbili výlohu restaurace McDonald´s a poničili auta v okolí.

„Ničili majetek, házeli po lidech věci, rozbíjeli okna. Mnozí měli tyče a kladiva," řekl policejní velitel Peter Newsham.

Policie proti demonstrantům použila slzný plyn a paralyzující granáty. Lehká zranění utrpělo několik policistů, uvedla CNN.

Protestující nejprve křičeli protitrumpovská hesla. V ulicích zněly pokřiky jako „Ne Trumpovi, ne KKK (Ku-Klux-Klan), ne fašistickým Spojeným státům".

Zhruba pět set lidí se poté shromáždilo v několika ulicích vzdálených stovky metrů od Pensylvánské třídy, kudy vedla trasa Trumpova průvodu od Kapitolu k prezidentskému sídlu.

Demonstranti, z nichž značnou část tvořili černě odění a maskovaní lidé, zaútočili na policejní kordony kameny. Zároveň začali zapalovat odpadkové koše.

Protesty probíhaly i v jiných městech. V San Francisku se sešlo několik tisíc lidí, v Portlandu hořely americké vlajky, studenti tamní univerzity odešli na protest z učeben.

Trumpovi odpůrci plánují na víkend další akce. Ve čtyři hodiny odpoledne středoevropského času se bude ve Washingtonu konat protestní pochod, kterého se má účastnit až 220 tisíc lidí. Další protesty mají proběhnout v New Yorku, Bostonu, Los Angeles a Seattlu.

Demonstrace však neprobíhají pouze ve Spojených státech. Lidé proti novému prezidentovi protestují i v Evropě, Austrálii a na Novém Zélandě.

Reklama

Doporučované