Hlavní obsah

Trumpův omyl aneb 5 příběhů, které napsal Super Bowl 2020

Hrdinou nočního utkání o vítěze NFL se stal quarterback Kansasu Patrick Mahomes.Video: AP

 

Reklama

Vítězem 54. Super Bowlu se v noci stali hráči Kansas City Chiefs, kteří tak ukončili padesátileté čekání na svůj druhý triumf. V utkání proti San Franciscu 49ers dlouho prohrávali, ale nakonec se radovali z vítězství 31:20. Vybrali jsme pro vás pět nejzajímavějších příběhů, které vyvrcholení letošního ročníku NFL napsalo!

Článek

1) Famózní Mahomes

Ve čtyřiadvaceti letech se mu klaní celá NFL. Rychlost, síla, chirurgicky přesná ruka, geniální myšlení a bleskové reakce. To vše má quarterback Kansasu Patrick Mahomes ve svém arzenálu. Na svém kontě už má cenu pro nejužitečnějšího hráče celé sezony a teď k ní přidal trofej nejcennější. K vítězství v Super Bowlu dotáhl Kansas především jeho výkon v poslední čtvrtině.

Mahomes zařídil svému týmu tři touchdowny, což se ukázalo jako klíčové. Kansas City Chiefs otočili nepříznivý stav 10:20 a nakonec slavili výhru o jedenáct bodů. Jako bonus si rodák z Texasu odnesl cenu pro MVP zápasu. Patrick Mahomes se tak stal vůbec nejmladším hráčem v historii, který se stal nejužitečnějším hráčem sezony a zároveň vyhrál Super Bowl. O tomhle chlapíkovi v příštích letech uslyší i ti, kteří se o americký fotbal tolik nezajímají.

2) Dlouhé čekání skončilo

Vedle Patricka Mahomese je dalším z hlavních strůjců triumfu Chiefs jednoznačně trenér Andy Reid. Napříč celou soutěží respektovaný kouč je proslulý svými ofenzivními kouzly, málokdo má takový mozek jako on. Už před Super Bowlem bylo z jeho slov cítit, že i v rozhodujících chvílích bude vědět, kam sáhnout. „Věřím, že víme, jak na San Francisco vyzrát,“ prohlašoval.

Povedlo se a jedno velké a dlouhé čekání tak skončilo. Jedenašedesátiletý Reid působí v NFL dlouhých 21 let, velkého vítězství v Super Bowlu se ovšem dočkal až nyní. Než došel na nejvyšší stupínek, musel odkoučovat celkem 222 zápasů. Nyní si může říct: „Stálo to za to.“ Velikost jeho persony dokazují i pozápasová slova už zmíněného Mahomese. „Chtěli jsme vyhrát hlavně kvůli našemu trenérovi, za všechnu dřinu si to jednoznačně zaslouží. Neznám nikoho, kdo dře jako on, jsem rád, že se nám to povedlo,“ uvedl.

3) Kansas není Missouri, pane prezidente

Super Bowl je enormně prestižní událostí, kterou sledují a ke které se vyjadřují celebrity ze všech odvětví. Výjimku netvoří ani vrcholní politici. Americký prezident Donald Trump si však díky své twitterové gratulaci vítězům uřízl pořádnou ostudu. Jedna část jeho tweetu totiž obsahovala větu: „Reprezentovali jste skvělý stát Kansas.“

Problém je, že vítězný tým Kansas City Chiefs nepochází ze stejnojmenného státu, nýbrž z Missouri. Ihned po zveřejnění tweetu, který údajně psal během letu prezidentského speciálu Air Force One z Floridy do Washingtonu, se Trump dostal pod palbu kritiky. Následně tweet smazal a opravil.

4) Zdolané Kilimandžáro

Super Bowl, to není jen americký fotbal. Velkou pozornost na sebe poutá také přestávkové vystoupení, které měly letos na starosti zpěvačky Jennifer Lopezová a Shakira. Obě dvě sklízejí po loňském mdlém představení kapely Maroon 5 velký úspěch za energickou show, která dostala fanoušky do varu. Klíčem k úspěchu mohl být už jen samotný výběr původem latinskoamerických interpretek. V Miami, kde se utkání odehrálo, totiž sídlí početná hispánská komunita.

Na Hard Rock Stadium zazpívaly obě zpěvačky zkrácené verze svých hitů a střihly si také společné písně „Let’s Get Loud“ a „Waka Waka“. Shakira navíc oslavila povedeným vystoupením své 43. narozeniny. „Nejlepší dárek, jaký jsem si mohla přát, byla podpora fanoušků a úžasný a tvrdě pracující tým. Zdolali jsme Kilimandžáro a přepsali jsme historii, což by bez vás všech nebylo možné,“ napsala na svůj twitterový účet.

5) Zpropadená mince

Hráči San Francisca promarnili v závěrečné části hry jedenáctibodový náskok. Dlouho to vypadalo na velkou kalifornskou noc, ale trenér 49ers Kyle Shanahan si na svůj druhý Super Bowl bude muset počkat. Shanahan navíc zažil tak trochu déjà vu . V roce 2017 byl u toho, když jeho tehdejší tým Atlanta Falcons ztratil vedení 28:3. Celku New England Patriots legendárního Toma Bradyho nakonec Atlanta před třemi lety podlehla 28:34.

Jak už bylo řečeno, o výsledku fakticky rozhodla poslední čtvrtina. V očích pověrčivých fanoušků ale bylo jasno už mnohem dříve. San Francisco totiž vyhrálo předzápasový los mincí, což však po zkušenosti z posledních let nevěstilo nic dobrého. Posledních pět týmů, které vyhrály los, totiž v nejdůležitějším utkání sezony prohrálo. A série pokračuje…

Reklama

Související témata:

Doporučované