Hlavní obsah

Turci znají tvář atentátníka z nočního klubu, ten je stále na útěku

Selfie video střelce z istanbulského klubu Reina.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Turecká policie zveřejnila selfie video údajného střelce z istanbulského klubu Reina.

Článek

V noci na úterý turecká média nejprve publikovala fotku a následně i video s tváří muže, který má být hledaným útočníkem. Policisté už předtím oznámili, že mají otisky prstů atentátníka.

Vyšetřovatelé tak mají další vodítko k dopadení muže, který při novoročních oslavách v Istanbulu zastřelil 39 lidí.

Uveřejněné video bylo natočeno na Taksimském náměstí, které se nachází v evropské části Istanbulu a je považováno za centrum moderního města. Vyšetřovatelé ale nevědí, kdy a proč ho útočník pořídil.

Foto: www.howtoistanbul.com

Taksimské náměstí - místo, kde pravděpodobný útočník pořídil své video.

V souvislosti s pátráním po střelci policie zadržela osm lidí, ale pachatel mezi nimi nebyl. Policie je přesvědčena, že za střelbou v nočním klubu stojí jeden člověk. K útoku se už v pondělí na Twitteru přihlásil Islámský stát.

Podle analytiků citovaných CNN by nedělní útok mohl ze strany islámských radikálů znamenat obrat v dosavadních vztazích s Tureckem.

„Je to vyhlášení války Turecku,“ řekl bezpečnostní analytik Bob Bear. Jeden ze zástupců tureckého premiéra dává útok do souvislosti s tureckou pozemní operací vedenou v Sýrii proti IS.

Záběry střelce z istanbulského klubu Reina.Video: Marie Vladyková

Útok v istanbulském nočním klubu Reina se odehrál v noci při oslavách příchodu nového roku. Střelec zabil celkem 39 lidí, jedenáct z nich bylo tureckého původu, ostatní přijeli do Istanbulu na oslavy z ciziny.

Identitu jedné oběti policie stále nezná. Při incidentu bylo zraněno dalších bezmála sedmdesát lidí, 46 z nich bylo ještě v pondělí v nemocniční péči.

Reklama

Doporučované