Hlavní obsah

Turecko žádá vydání bývalého kurdského předáka z Česka. Jeho příznivci protestují nejen v Praze

O případu Sáliha Muslima informoval ve Večerních zprávách reportér Hanuš Hanslík. Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za propuštění Sáliha Muslima demonstrovaly před pražským sídlem Ministerstva vnitra asi dvě stovky Kurdů, další protesty svolaly kurdské organizace před českými velvyslanectvími v řadě zemí. Soud má začít v úterý.

Článek

Turecko oficiálně požádalo Prahu o vydání kurdského politika Sáliha Muslima, kterého česká policie zadržela na základě zatykače Interpolu na žádost turecké vlády. Za propuštění Muslima v pondělí demonstrovaly asi dvě stovky Kurdů před pražským sídlem Ministerstva vnitra, další protesty svolaly kurdské organizace před českými velvyslanectvími v řadě zemí. Ministerstvo zahraničí proto vyzvalo diplomaty, aby požádali o zvýšení ochrany. Zatímco v Turecku je Muslim považován za teroristu, podle Kurdů je zadržený muž hrdinou v boji proti Islámskému státu.

Ministr zahraničí Martin Stropnický bude o případu v nejbližších dnech telefonicky mluvit se svým tureckým protějškem. Chce jej ujistit, že Česká republika bude postupovat standardně, férově a podle zákona. Stropnický současně odmítl spekulovat o tom, že by Praha uvažovala o možnosti vyměnit Muslima za dva české občany vězněné v Turecku. Turecký soud loni poslal na více než šest let Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase do vězení za spolupráci se syrskými Kurdy. „Určitě nebudeme po telefonu s prominutím handlovat. U nás fungují jasná pravidla, jsme právní stát a rozhoduje to soud. V důsledku to může ještě rozhodnout ministr spravedlnosti,“ řekl v Bruselu Stropnický.

Propuštění Muslima by mohlo mít negativní vliv na česko-turecké vztahy, řekl na pondělní tiskové konferenci turecký velvyslanec v Praze Ahmet Bigali. Turecko podle něj respektuje nezávislost českých soudů, zdůraznil však, že podle Ankary je zadržený muž podezřelý z terorismu.

„Turecko očekává, že bude Muslim - který je vůdcem teroristické skupiny a stále aktivně osnuje teroristické útoky proti Turecku - vydán do Turecka na základě právních podmínek platných mezi oběma zeměmi,“ řekl v pondělí vicepremiér a zároveň mluvčí turecké vlády Bekir Bozdag.

Kurdové protestují po celém světě

Kurdové už svolali demonstrace za propuštění Muslima v Dánsku, Norsku, Kanadě nebo Británii, protesty zaznamenaly také české zastupitelské úřady ve Francii, Norsku, Dánsku a Kanadě. „Na našich ambasádách jsou hlášeny různé demonstrace a protestní akce kurdských organizací, které protestují proti zadržení dotyčného muže v Praze,“ řekla ČTK mluvčí Ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „Apelovali jsme na naše ambasády, aby požádaly místní úřady o zpřísnění ochrany,“ dodala. Nic dramatického se podle Stropnického ale neděje a protesty jsou pokojné.

Protestní akce se odehrála také v Praze. Přibližně dvě stovky Kurdů prošly centrem města k Ministerstvu vnitra, kde k nim krátce promluvil šéf úřadu Lubomír Metnar. Část demonstrantů poté dorazila i před Ministerstvo spravedlnosti, kam se v úterý hodlá vrátit.

Turecko zatím českou stranu požádalo o vzetí muže do předběžné vazby. Pokud tomu soud vyhoví, musí Turci do 40 dnů od zadržení podat žádost o vydání, jinak bude muž propuštěn.

Reklama

Související témata:

Doporučované