Hlavní obsah

Tvrdík: Česko-čínské vztahy se hroutí. Ztráta Zemanova deštníku je malér

Foto: Profimedia.cz

Exministr obrany je pro čínské finančníky v Česku styčným důstojníkem.

Reklama

Prezident Miloš Zeman odmítl návštěvu Číny. Pro české firmy to bude velký problém, říká Tvrdík.

Článek

Na česko-čínské lince propukla panika. Poté co loni na podzim pražská radnice vypověděla smlouvu o spolupráci s Pekingem, byl jediným garantem na konsolidaci vztahů mezi Českem a Čínou prezident Miloš Zeman. Jenže ten v neděli překvapil, když zkritizoval čínské investory za nenaplněné sliby o přísunu peněz do Česka a především odmítl navštívit Čínu.

Přesně hlava státu v rozhovoru pro deník Blesk pronesla: „Nemyslím si, že čínská strana splnila to, co slibovala. Mluvím o investicích. A z toho vyplývá, že to, že tam pojede sice významná politická osobnost, ale přece jen ne prezident, je jakýsi signál.” Tak diplomaticky tvrdé vyjádření nikdo nečekal.

Podle informací Seznam Zpráv jeho prohlášení následně spustilo alarm ve skupinách, pro které je čínský byznys klíčový. Mezi nejvýznamnější patří PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, automobilka Škoda či podnikatelé a manažeři kolem čínského holdingu CITIC, v jejímž vedení sedí exministr obrany a hlavní spojka Číňanů v Praze Jaroslav Tvrdík.

Zemanův děravějící deštník

„Prezident Si Ťin-pching pozval Miloše Zemana na státní návštěvu jako hlavního hosta celého summitu. Chápu prezidentovo zklamání z nenaplnění jeho očekávání. Když ale z česko-čínského vztahu zmizí jeho ochranný deštník, reálně hrozí, že žádné česko-čínské vztahy mnoho let již opravdu nebudou. A to pak je pro české firmy v Číně obří problém,” řekl Seznam Zprávám Tvrdík.

Dále uvedl, že kořenem zhoršení vztahů mezi Prahou a Pekingem se stal konflikt na pražské radnici reprezentované primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Spor vznikl kvůli sesterské spolupráci a vyškrtnutí klauzule, že Praha uznává politiku jedné Číny. „Česká republika v současné době rozsáhle porušuje smlouvu o strategickém partnerství mezi ČR a Čínou uzavřenou v roce 2016. Identické dokumenty mají uzavřené Německo, Velká Británie, Francie nebo Itálie. Krokům, které činí někteří opoziční nebo regionální politici, se důsledně vyhýbají a v jejich politice nic podobného nenajdete,” pronesl Tvrdík.

Pro Čínu je kvůli tomu Česko podle něho velmi problematický partner, na což mohou doplatit české firmy. Jejich nadějí je vztah mezi čínským a českým prezidentem, který se však Zemanovým prohlášením velmi pravděpodobně citelně zhorší. „Zájmy českých firem to výrazně poškozuje. Status quo, tedy zachování alespoň stávající komunikace a spolupráce mezi oběma zeměmi, jakkoliv nenaplňuje všechna původní očekávání, je nyní již jen na jménu prezidenta. V současné době to celé stojí výhradně na osobním přátelství mezi prezidentem Zemanem a prezidentem Si Ťin-pchingem. Přes zpochybňování různých sinologů, kteří nikdy nebyli v Číně, tam prezident Zeman požívá obrovský respekt a úctu,” doplnil pro Seznam Zprávy Tvrdík.

Šanghajský zkrat

Krize česko-čínských vztahů se dotýká bezprostředně skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Čínský trh je pro rozvoj a fungování skupiny nejbohatšího Čecha významný. Počet klientů společnosti Home Credit (holding spadající pod PPF) v polovině loňského roku vyšplhal na číslo 52,1 milionu. Těm skupina rozpůjčovala v rámci nebankovních půjček kolem 300 miliard korun. Jakákoliv výraznější regulace či zásah ze strany čínských úřadů by chod skupiny Home Credit mohly ohrozit.

Situace PPF v Číně je o to delikátnější, neboť loni se jí nezdařil dlouho plánovaný vstup na burzu v Hongkongu.

Co na Zemanova poslední slova a vyostření konfliktu s Pekingem centrála PPF říká? „Skupina PPF nikdy nekomentuje konkrétní vyjádření politiků,” sdělila mluvčí skupiny Zuzana Migdalová.

V úterý ráno se pak objevila informace o konci spolupráce mezi Prahou a Šanghají. Čínská megapole Šanghaj oznámila, že pozastavuje veškeré oficiální styky s českou metropolí poté, co pražská radnice podepsala partnerskou smlouvu s tchajwanskou Tchaj-pejí. Partnerský pakt o ekonomické, obchodní a kulturní spolupráci podepsali primátor Hřib a starosta tchajwanského hlavního města Tchaj-peje Kche Wen-če v pondělí.

Nedaleko finančního srdce Číny, kterým Šanghaj je, má přitom výrobní závod česká automobilka Škoda Auto.

Ochlazení vztahů mezi českými a čínskými politiky se samozřejmě dotýká i čínských firem působících v České republice. Tím, komu Zemanův výpad vůči Pekingu přidělal největší starosti, je šéf Smíšené česko-čínské obchodní komory, tedy opět Jaroslav Tvrdík. Pro čínské finančníky tu od roku 2015 představuje styčného důstojníka. Jeho síla ale mimo jiné pramenila z jeho kontaktu na Pražský hrad reprezentovaný Milošem Zemanem.

Reklama

Doporučované