Hlavní obsah

Tvrdíkova CEFC v londýnské aukci vydražila obraz za 300 milionů korun

 

Reklama

Zatím není jasné, zda stamilionový obraz skončí v trezoru, bude zdobit některé reprezentační prostory CEFC v Praze, nebo poputuje do Číny.

Článek

Čínská společnost CEFC sečetla své dosavadní investice v Česku a došla k sumě 22,8 miliardy korun. V portfoliu má ale i nákupy, o nichž tak aktivně neinformuje. Čerstvě například nakupovala v aukci moderního umění - za stovky milionů korun.

CEFC, která z Prahy řídí své evropské aktivity, si na říjnové aukci moderního umění v Londýně vyhlédla obraz německého malíře Gerharda Richtera. Získala jej nakonec v přepočtu za více než 300 milionů korun.

Gerhard Richter za stovky milionů

Richterův obraz Zahrada (Garten) z roku 1982 dražila londýnská aukční síň Sotheby’s. CEFC za něj zaplatila 10 milionů a 299 tisíc liber (cena včetně aukční přirážky).

Sama aukční síň prodejní cenu obrazu původně odhadovala výrazně níže – v rozmezí tří až čtyř milionů liber.

Sotheby’s jména vítězů v aukci ze zásady nesděluje, pokud si to sami nepřejí. V tomto případě zůstává nový majitel neveřejný. „Nemůžeme poskytnout žádné informace nad rámec toho, že kupujícím je soukromá osoba z Evropy,” říká za londýnskou Sotheby’s Matthew Floris.

Server HlídacíPes.org uvedl, že kupující byla právě tuzemská pobočka CEFC, a odvolává se na několik na sobě nezávislých zdrojů.

„Ta koupě byla ušlechtilý zájem. Otázka, zda je cena 10 milionů liber příliš vysoká, není na místě. Běžná cena u Gerharda Richtera se pohybuje od dvou milionů eur až po třicet. Richter je velký umělec a náleží mu velké ceny,“ podotýká pražský galerista, který si přál zůstat v anonymitě.

Sama CEFC svůj nákup v londýnské aukci nijak nemedializovala, ačkoli jinak o svých českých akvizicích a investicích běžně informuje. „Privátní transakce není důvod jakkoliv komentovat,” konstatuje ředitel komunikace CEFC Group (Europe) Company Pavel Bednář.

Není tak jasné, zda stamilionový obraz skončí v trezoru, bude zdobit některé reprezentační prostory CEFC v Praze, má sloužit jiným účelům či poputuje do Číny. V takovém případě by se však na vývoz stamilionového obrazu vztahovala daň a clo.

Reklama

Doporučované