Hlavní obsah

Tvůrci filmu o Gottovi dnes zveřejnili první záběry

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Tvůrci celovečerního dokumentárního filmu o Karlu Gottovi dnes zveřejnili první záběry. Symbolicky v den jeho nedožitých 81. narozenin. Do českých kin snímek s názvem Karel vstoupí 15. října 2020.

Článek

ČTK o tom informoval Lukáš Vedral z distribuční společnosti Bontonfilm.

„Je to náš dar k narozeninám, dar, který sice nemůžeme předat osobně, který nás ale naplňuje radostí,“ uvedla režisérka filmu Olga Malířová Špátová.

Karel Gott zemřel 1. října před půlnocí ve své vile na pražské Bertramce. Léčil se s akutní leukémií. Legendě české populární hudby, která ovlivnila několik generací posluchačů, bylo 80 let. Fanoušci se mohli s oblíbeným zpěvákem rozloučit v pátek 11. října v paláci Žofín, kam přišlo zhruba 49 000 lidí. O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam se přišli s Gottem rozloučit příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Sobota byla zároveň dnem státního smutku.

„Měl by být pro nás vzorem tím, jak byl slušný a gentlemanský. Nikdy jsem nezažila člověka s tak velkou kariérou, tak velkým talentem a současně tak slušného a s takovou pokorou,“ uvedla Špátová.

Cílem režisérky bylo zachytit autenticky Gotta jako fenomenálního zpěváka, jako malíře, ale zároveň milujícího manžela a otce svých dětí. Film však nemá být přehlídkou nesporné slávy Karla Gotta a jeho úspěchů. „Proto ani není možné srovnávat můj předchozí film Fenomén Gott s tímto nynějším. Každý je jiný. Minimálně tím, že jsme je natáčeli v jiné životní etapě Karla Gotta, a to se velmi projeví v jeho osobní, až intimní zpovědi, kterou nám poskytl a která nás všechny utvrdila v tom, s jakou legendou máme možnost pracovat,“ sdělila Špátová.

Během natáčení vzniklo množství unikátních záběrů, více, než se do celovečerního filmu vejde. Dát snímku výslednou podobu byl náročný úkol, jenž sám o sobě trval půl roku. „První střih měl přes sedm hodin,“ podotkla Špátová. „Musely jsme se střihačkou Šárkou Sklenářovou dále zkracovat, až jsme došly k momentu, kdy už jsme nic dalšího vystřihnout nemohly a film měl stále přes dvě hodiny.“

Tvůrci museli nakonec začít vyřazovat i ty sekvence a záběry, s nimiž původně pro film napevno počítali. „Mnoha takových částí opravdu lituji. Střih filmu byla doba, při níž se zvláštně mísila radost z práce a smutek z nutnosti některé záběry a scény oželet. Často jsme neměli daleko k slzám,“ dodala režisérka s tím, že nechtěla, aby byl snímek příliš dlouhý a aby dodržela přání hlavního aktéra. „Náš film nesmí být nuda,“ říkal během natáčení režisérce Gott.

Špátová natočila třicet autorských filmů, za které získala ceny na domácích a zahraničních festivalech. Například film Dobře placená procházka  ́07 (2008), za nějž získala Grand Prix Vojtěcha Jasného. Fenomén Gott (2009) se stal nejsledovanějším televizním filmem roku, snímek Oko nad Prahou (2010) vyhrál hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu ve Varšavě. Natočila dva klipy na písně zpěvačky Anety Langerové, oba získaly cenu Anděl.

Reklama

Související témata:

Doporučované