Hlavní obsah

Týden, který může otřást vládou. ČSSD se rozhodne, zda zůstane s Babišem v koalici

„Nejprve si to vyříkáme s Babišem, jak dál.“Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Pokud neprosadíme naše představy, musíme být připraveni vládu opustit, říká místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

Článek

Nejprve bude v úterý důležitá koaliční schůzka lídrů ANO a ČSSD. Ve středu nebo ve čtvrtek bude soudržnost vlády čekat zatěžkávací zkouška – sněmovní opozice se pokusí vyslovit kabinetu nedůvěru.

Poté se v pátek sejde širší vedení sociální demokracie včetně naštvaných straníků z regionů. A v neděli vyvrcholí série protivládních demonstrací na Letné – podle očekávání to bude obří akce.

Českou politiku čeká horký týden, který rozhodne o tom, zda sociální demokraté zůstanou v Babišově vládě.

Předáci ČSSD mluví o tom, že před sebou mají velké dilema.

„Vždycky jsme říkali, že do vlády jdeme prosazovat náš program, což se nám zatím daří. Pokud by to už ale dál nešlo a vládnutí by bylo přehlušené kauzami pana premiéra, angažmá pro nás logicky ztratí smysl,“ řekl Seznamu předseda ČSSD Jan Hamáček.

Už zítra se kvůli tomu setkají špičky vládních stran, aby řešily, jak dál společně fungovat a také jak má vypadat státní rozpočet pro příští rok. Sociální demokraté požadují, aby se místo škrtů navýšily příjmy zavedením nových daní – například bankovní a digitální.

„Pokud se nám v příštích měsících nepodaří v koalici prosadit naše představy o příjmech a výdajích státního rozpočtu, musíme být připraveni vládu opustit,“ dodává místopředsedkyně ČSSD a ministryně sociálních věcí Jana Maláčová. „O tom, že nás ničí vládní spolupráce s ANO, bych mohla mluvit dlouho, ale když jsme byli hozeni do studené vody, musíme plavat.“

Už na poslední koaliční schůzce – minulý týden v pondělí – bylo pěkně dusno, takže lídři ANO a ČSSD nic nevyřešili.

Rozešli se bez výsledku a za zavřenými dveřmi se hodně křičelo. Předáci hnutí ANO emotivně vytýkali sociálním demokratům, že „veřejně kopou“ do premiéra Babiše, ačkoliv jim to stejně nic nepřináší a zisky hlasů ČSSD v každých volbách jen dál padají.

Premiér útočil hlavně na místopředsedy ČSSD. Například Ondřeji Veselému vytkl požadavek, aby firmy spojené s Babišem okamžitě přestaly dostávat dotace, včetně těch národních. Janě Maláčové má zase za zlé, že se o něm často kriticky vyjadřuje na sociálních sítí.

„Pana Babiše by neubylo, kdyby se sešel se zástupci demonstrantů. Neukousnou ho. Pan premiér se přece rád schází s občany a eskalování nedůvěry a napětí je tím posledním, co potřebujeme. Když se politik chová arogantně, dříve nebo později se mu to vrátí. Mnohem užitečnější je netvářit se jako mistr světa a reagovat na podněty z okolí,“ napsala například Maláčová na svém Facebooku.

Nynější ostré výroky lídrů ČSSD nejsou pouze tradiční taktikou, kdy si vládní předáci před každoročním jednáním o rozpočtu vzájemně nejprve ukazují svaly. Vedení sociální demokracie tentokrát čelí velkému tlaku zevnitř vlastní strany.

Opět jako by se vracela rozpolcenost ČSSD, která si loni v červnu ve vnitrostranickém referendu schválila vstup do vlády s ANO, když pro hlasovalo 58,5 procenta straníků. Ti, co byli proti, teď po propadáku v květnových eurovolbách a zdrcujícím bruselském auditu argumentují, že měli pravdu.

„Můj názor znáte. Nikdy jsme neměli jít do vlády. Dnes se k tomu již nechci vyjadřovat,“ říká například senátor ČSSD Petr Vícha, který před svazkem s Babišem už před rokem hlasitě varoval.

V pátek se v Lidovém domě sejde předsednictvo ČSSD, širší vedení, což je zhruba 60 lidí ze všech regionů. Ti přijíždějí nabroušení a hodlají vyjádřit své obavy, že pokud se něco nezmění, dopadnou i oni příští rok v krajských volbách stejně jako letos europoslanci. Tedy, že sociální demokracie nepřekročí nezbytnou pětiprocentní hranici a zmizí ze všech krajů.

„Budeme hovořit o tom, zda účast ve vládě může vést k lepšímu výsledku v krajských volbách, či nikoliv. Touto otázkou na to budeme pohlížet, protože krajským volbám teď vše podřizujeme,“ řekl Jan Hamáček pro Seznam.

Předseda ČSSD ale zároveň popisuje, v čem spočívá dilema, které jeho strana aktuálně řeší. „Nemůžeme bez jasného důvodu prásknout dveřmi a nechat zemi napospas SPD. To není úplně zodpovědné,“ upozorňuje Hamáček, že za rohem už číhají okamurovci celí natěšení nahradit ČSSD v Babišově kabinetu.

Reklama

Doporučované