Hlavní obsah

Týrá psy, nebo je vychovává? V Lipencích jsou bezradní, na chovatele nemají páky

Záhady Josefa Klímy: Týrá psy, nebo je vychovává? V Lipencích jsou bezradní, na podnikatele nemají páky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Když ho na veterině otevřeli, viděl jsem, že je plný krve… Takhle tam chudák ležel a byl mrtvej. Co jsem mohl dělat? Nic. Měli jsme psa a už ho nemáme,“ vzpomíná důchodce Hynek Kasal se slzami v očích na okamžik, kdy spolu s manželkou přišli o desetiletého jorkšíra Dennyho. Jejich pes zemřel poté, co ho napadl a zakousl pes Pavla Olšavského, kontroverzního chovatele, který se svou psí smečkou obývá chatu v Lipencích u Prahy.

Článek

O tomto případu jsme informovali již na konci ledna. Olšavský má v Lipencích chatu v pronájmu zhruba dva roky a jeho sousedé špatně snášejí podivné kvílení psů, které z chaty často vychází.

Jsou přesvědčeni, že Olšavský svá zvířata bije. Někteří z nich tvrdí, že špatné zacházení viděli na vlastní oči. Reportérům vylíčili, jak některé ze psů tloukl pěstí do hlavy, tahal za nohy po zahradě, vyhazoval z okna chaty. Ale když se snažili sami zasáhnout, začal jim vyhrožovat. Že jim podpálí dům, zašlape hlavu do země a podobně.

Lipenští chování majitele psů hlásili na policii i na veterinární správu, ovšem ani policisté, ani veterináři nezjistili nic závadného. Psi jsou prý dobře živení, nevykazují známky týrání, a pokud Pavel Olšavský své psy bije, musel by to někdo natočit na kameru, aby existoval tvrdý důkaz.

Protože očitá svědectví sousedů nemají podle úřadů váhu a videozáznam dokládající, co se uvnitř domu děje, lze skutečně jen těžko natočit, přešlapují úřady na místě.

Sám chovatel si z ničeho těžkou hlavu nedělá a pokračuje v zajetých kolejích. Jezdí autem, i když mu vzali řidičský průkaz, a jeho momentálně pětičlenná psí smečka je celé dny zavřená v malé chatě, odkud dál vychází mužův řev a kvílení psů.

Situace se vyhrotila 7. února, kdy jeden ze psů Pavla Olšavského napadl malého jorkšíra manželů Kasalových. „Jsou to dva starší důchodci tady z Kazína (část Lipenců, pozn. red.), kteří v podstatě toho pejska měli na stará kolena místo dítěte. Strašně ho milovali a byli tady s ním na procházkách známí,“ říká Dana Špačková, jedna se sousedek Pavla Olšavského, která už několikrát upozorňovala úřady na jeho podivné chování ke zvířatům.

Protože psí smečka je neustále zavřená uvnitř chaty, snaží se utéct nejen na zahradu, ale i mimo pozemek. A vzhledem k tomu, že Olšavský mívá branku přivázanou jen drátem, není pro psy problém překážku překonat a vyrazit po osadě. Kasalovi měli tu smůlu, že se během jejich venčení podařilo zrovna jednomu ze psů utéct.

Jak se k celému incidentu staví chovatel Olšavský? Proč vše vždy skončí jen u přestupkové komise? A jaká atmosféra v Lipencích panuje? Odpovědi v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované