Hlavní obsah

U Anděla vznikne nové cyklodepo pro rozvoz zboží elektrokoly

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nedaleko pražské křižovatky Anděl vznikne nové cyklodepo pro překládku zboží a jeho další rozvoz po centru města na elektrokolech.

Článek

Umístěno bude na Plzeňské ulici pod městským okruhem. Novinářům to po dnešním jednání radních řekli náměstci primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) a Petr Hlaváček (TOP 09). První depot.bike vznikl loni na Těšnově. Dosud fungoval v pilotním režimu, od 1. května 2021 zde bude nastálo, rozhodli dnes radní. Místo pro přeložení zboží z dodávek na nákladní elektrokola pro město na Těšnově provozuje společnost ekolo.cz.

„Nové místo bude pod křižovatkou městského okruhu s Plzeňskou, na místě dnes opuštěného bývalého soukromého parkoviště. Obslouží tak Smíchov nebo Malou Stranu,“ řekl Scheinherr. Kdy přesně začne fungovat Scheinherr ani Hlaváček neřekli.

Od začátku fungování cyklodepa na Těšnově loni v listopadu kurýři doručili přes 20.000 zásilek. Po změně režimu z pilotního na běžný provozovatel depo upraví, vybuduje vzhlednější ploty, upraví vnitřní uspořádání a zlepší vybavení. Otevřeno bude moci být také o víkendu a bude možné zde postavit boxy na balíky nebo podatelnu a výdejnu balíků.

V areálu je osm míst pro kontejnery osmi firem. Společnosti přivezou své zásilky a odsud je kurýři odvezou do historického centra. V případě nemožnosti doručení zásilek se balíčky vrací na Těšnov, nikoliv do vzdálených skladů. Tím se snižují emise ve městě. Vedení města v současné době hledá další místo pro podobné depo, zejména na levém břehu Vltavy.

Pražské zastupitelstvo předloni přijalo závazek, že do roku 2030 sníží emise oxidu uhličitého v metropoli o 45 procent. Do roku 2050 má být město tzv. bezuhlíkové. K tomu má napomoci podpora udržitelných druhů dopravy, výsadba zeleně či energetické úspory ve veřejných budovách.

Reklama

Doporučované