Hlavní obsah

U Bražce na Karlovarsku pokračují archeologové ve svých výzkumech

Ilustrační foto.

Reklama

U obce Bražec na Karlovarsku pracují v těchto dnech opět archeologové. Zkoumají místo, kde dříve stál středověký hrad ze 13. století, jenž pravděpodobně zanikl za husitských válek.

Článek

„Práce v místě, které bylo do roku 2016 součástí vojenského újezdu, navazují na předchozí výzkumy,“ informoval archeolog karlovarského muzea Jan Tajer.

Současné výzkumy na hřebeni vrchu navazují na průzkum, který tam v 80. letech dělalo karlovarské muzeum. „Děláme zde konzervaci starých výzkumů, zakrýváme starší konstrukce, a zároveň provádíme menší záchranný výzkum v porušených částech toho hradu,“ řekl Tajer.

Pracovníci muzea se nyní zaměřují na to, jak objekt dříve vypadal. O hradu se dochovaly písemné prameny, nejsou ale známé například jeho rozměry nebo jak vypadala vnitřní hradní zástavba. Při dřívějších výzkumech našli archeologové v sondách kromě kamenného zdiva někdejšího hradu i keramiku, kousky stavebního železa, třeba hřebíky, nebo kovové přezky.

Původní osada se vznikem vojenského újezdu v 50. letech zanikla. Zmizel nejen hrad, ale i domy pod ním, včetně kostela a hřbitova. Dnešní obec Bražec vznikla až v novodobé historii.

Protože byla lokalita donedávna součástí vojenského újezdu Hradiště, jsou zde stopy po vojenské činnosti. „Zpočátku armáda cvičila i v těchto okrajových oblastech. Je tu několik velkých okopů, jak pro ruční palné zbraně, tak i pod hradem pro těžkou techniku. I to je nyní předmětem našeho zájmu,“ uvedl archeolog.

Reklama

Související témata:

Doporučované