Hlavní obsah

U Mikulova začalo Rybníkářství Pohořelice s výlovy, ryb bude dost

Ilustrační foto.

Reklama

Na Novém rybníce u Mikulova začali rybáři z Rybníkářství Pohořelice s podzimními výlovy. Kvůli opatřením proti šíření nemoci covidu-19 nebudou ale pořádat slavnostní výlov rybníka Vrkoče u Pohořelic.

Článek

Ryb bude letos dostatek, mimo jiné díky tomu, že loňské a letošní deště doplnily ve většině rybníků vodu, která chyběla kvůli předchozímu suchu. Po letech však chovatelé ryb zdraží, protože náklady na výrobu šly citelně nahoru.

V minulých letech trápilo chovatele především sucho, v mnoha menších rybnících bylo málo vody, někdy chyběla i ve větších rybnících. Loňské nadprůměrné srážky to ale změnily a letošní chladnější a poměrně deštivé počasí chovu svědčilo. „I když na Břeclavsku a Mikulovsku jsou stále některé rybníky prázdné, například Mušlovské,“ poznamenal ředitel rybníkářství Roman Osička.

Firmu naopak trápí neustále zvyšování cen. Zdražuje krmivo, elektřina i pohonné hmoty, což jsou komodity, které potřebuje ve velkém množství, proto budou ryby letos dražší než v minulosti. „Snad pět let jsme nezdražovali a snažili jsme se hledat úspory, ale dál už to nejde. Přímo od nás si mohou lidé ryby koupit v prodejně ve Velkém Dvoře. Jakou cenu nasadí ostatní prodejci, kteří od nás nakupují, záleží na nich,“ řekl Osička.

Cena 100 korun za kilogram živého kapra tak bude letos běžná. „Věřím, že i tak bude dostatek zákazníků,“ řekl Osička. Obecně je však spotřeba sladkovodních ryb v Česku nízká a s výjimkou Vánoc téměř zanedbatelná. Letos už by však měla firma zase zamířit k zahraničním zákazníkům, kam se loni kvůli covidové epidemii nedostala. „Letos už funguje export normálně,“ řekl Osička.

Rybníkářství Pohořelice obhospodařuje na jižní Moravě přes 1400 hektarů vodních ploch a je od roku 2007 majitelem chráněného označení původu Pohořelický kapr.

Reklama

Související témata:

Doporučované