Hlavní obsah

Po srážce autobusu s dětmi s kamionem u Litovle je 18 zraněných

Řidiče autobusu museli vyprostit hasiči.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Na rychlostní silnici D35 se srazil nákladní vůz s autobusem převážejícím asi pětadvacet lidí, většinou dětí.

Článek

Celkem 18 lidí, hlavně dětí, bylo zraněno při odpolední nehodě autobusu a kamionu na D35 u Litovle na Olomoucku. ČTK to upřesnil mluvčí krajské záchranné služby Pavel Lampa. Většinou šlo o nezletilé pacienty, utrpěli převážně lehká poranění. Na místě byli zraněni také čtyři dospělí, tři z nich utrpěli středně těžká poranění a řidič autobusu byl zraněn těžce. Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka se nehoda stala poté, co autobus narazil zezadu do kamionu. Dálnice ve směru na Mohelnici je zhruba od 15:00 uzavřená.

Na místě zasahovaly posádky záchranných služeb z celého okolí včetně letecké záchranné služby. Video: Seznam Zprávy

Původní informace uváděly šest zraněných, později jejich počet stoupl na 15 a pak ještě vzrostl. „Celkově jsme na místě ošetřili a následně do olomoucké fakultní nemocnice transportovali 18 zraněných, z čehož drtivá většina byli nezletilí pacienti. Jejich charakter zranění byl v drtivé většině lehký, jednalo se zejména o odřeniny a pohmožděniny. Všichni nezletilí pacienti byli stabilní a bez ohrožení základních životních funkcí,” uvedl mluvčí záchranné služby.

Z dospělých utrpěli tři lidé středně těžká poranění. „Jeden měl vážné zranění a byl letecky transportován do Fakultní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu, šlo o řidiče autobusu,” doplnil Lampa.

Podle informací ČTK cestovali v autobuse malí fotbalisté kolem deseti let věku. „Řidič autobusu, který byl zaklíněn, byl vážně zraněn. Vyprostili jsme ho a předali záchranné službě,” uvedl mluvčí hasičů.

Podle mluvčího záchranné služby šlo o mimořádnou událost, na místě zasahovaly posádky záchranných služeb z celého okolí včetně letecké záchranné služby. Dohromady to bylo šest výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby a dvě převozové služby.

„Na místo události vzhledem k vysokému počtu zraněných, který byl postupně hlášen, jsme vyslali také okolní letecké záchranné služby z Brna a Ostravy, které jsme nakonec po dojezdu na místo události odvolali, neboť nebyl předpoklad transportu pacientů na odborná pracoviště do Brna a Ostravy,” doplnil Lampa.

Mluvčí policie Jiřina Vybíhalová řekla ČTK, že nehoda se stala kolem 15:00 na dálnici ve směru z Olomouce na Mohelnici na 253. kilometru. Provoz ve směru z Olomouce na Mohelnici je odkláněn exitem 253 na Litovel, zpět na D35 se mohou řidiči vracet exitem 248, uvedla policie. Hasiči na místo poslali kvůli nehodě a počtu zraněných krizového interventa, na místo zamířil i náhradní autobus. Podle Twitteru hasičů dopraví náhradní evakuační autobus zbylou část cestujících zpátky do místa výjezdu v Prostějově. Okolnosti nehody se vyšetřují.

Reklama

Doporučované