Hlavní obsah

U Šlechtovy restaurace ve Stromovce otevře v červnu stánek

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

U rekonstruované Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce by se v polovině června měl otevřít stánek s občerstvením a toalety.

Článek

Památkově chráněná budova se opravuje od roku 2017, celá zahradní restaurace se podle radní otevře patrně až příští rok na jaře. O památku se bude starat městská firma Obecní dům, která nedávno vysoutěžila provozovatele restaurace.

„Od poloviny června počítáme s umístěním prodejního stánku s občerstvením. Návštěvníkům budou nově k dispozici i toalety,“ uvedla radní Prahy pro kulturu Hana Třeštíková. Dodala, že samotná rekonstrukce se opakovaně zpozdila, zástupci města to v minulosti odůvodňovali zejména požadavky památkářů. Původně měla být oprava dokončena už zhruba před rokem.

Stánek podle radní zajistí firma Foodway Catering, která zvítězila ve výběrovém řízení vypsaném Obecním domem. Společnost patří do gastronomické sítě Together, která v Praze provozuje restaurace Vinohradský parlament, Bruxx, Sia nebo Potrefená husa v Hybernské ulici.

Praha předala budovu k rekonstrukci vybranému dodavateli před prázdninami v roce 2017 a dělníci a restaurátoři zahájili kompletní opravu vnitřních i vnějších prostor. Rekonstrukce vyjde na 123 milionů korun. Původní plány počítaly i se zasklením atria, což se nakonec dělat nebude. Magistrát upravuje také okolí restaurace.

Budova vznikla v 17. století jako barokní letohrádek. Původní zahradní restaurace zde byla od 19. století, naposledy ji vedl Antonín Šlechta, za kterého fungovala do druhé světové války. Následně byla znárodněna. Po druhé světové válce zůstala budova bez využití, dvakrát vyhořela a v roce 2002 ji poškodily povodně. O rekonstrukci se mluvilo od 90. let, město ji opakovaně odkládalo.

Reklama

Doporučované