Hlavní obsah

Učitelka řekla dceři, že Babiše zavřou, stěžuje si poslankyně Malá

Foto: ČTK, ČTK

Poslankyně Malá říká, že učitelé očkují její děti proti hnutí ANO. Ale ve škole si nestěžovala, jen se svěřila předsedovi Babišovi.

Reklama

Děti členů ANO mají problémy ve školách – některé je ani nechtějí vzít, říká premiér Babiš. Ale důkazy pro to nejsou.

Článek

Minulý týden věnoval Andrej Babiš na Facebooku hned několik odstavců svým aktuálním problémům. A jak je všechno jinak, než si lidé myslí – evropský audit o premiérově střetu zájmů, obnovené vyšetřování kauzy Čapí hnízdo nebo spolupráce s tajnou komunistickou policií.

A došlo i na to, co způsobuje negativní atmosféru, kterou prý šíří Babišovi odpůrci.

„Lidé jsou stále fanatičtější a tahají politiku i tam, kde nemá vůbec co dělat. Třeba do škol. Jedna naše poslankyně mi vyprávěla, jak ve škole, kam chodí její dcera, vyzývají učitelé děti, ať jezdí demonstrovat na Letnou. Jedné mé kolegyni odmítli vzít děti do školy, protože dělá s tím Babišem,“ napsal premiér do pravidelného „hlášení“, v němž čtenáře oslovuje „čau, lidi“.

„A nejnovější taková zkušenost je od mé spolupracovnice, jejíž dítě se vrátilo z výuky občanské nauky. Učitelé tam na základě vylhaných článků z pochybných webů říkají, že Babiš je ohrožením demokracie a největším problémem naší země,“ dodal premiér.

Což je závažné obvinění: Babiš jinými slovy napsal, že učitelé proti němu očkují děti – a trestají ty, jejichž rodiče jsou spojeni s hnutím ANO.

„Učitelka zrudla“

Na otázky, kdo jsou Babišovy spolupracovnice s touto zkušeností, mluvčí vlády Jana Adamcová nereagovala. A stejně tak nedokázal odpovědět ani PR tým hnutí ANO.

Seznamu se nakonec podařilo zjistit, že jednou z nich je poslankyně Taťána Malá. „Ano, byly to mé děti,“ potvrdila Malá.

Jihomoravská poslankyně má dvě dcery. Starší chodí na gymnázium, kde prý studentům vyučující radila, že mají podporovat protibabišovské demonstrace.

„Děti se učily o České republice a učitelka jim řekla, že premiérem je Andrej Babiš, proti kterému chodí lidé demonstrovat. A přímo jim řekla, že by měly také. To se mi nelíbí, tohle nepatří na školu. Když se má dcera učitelky zeptala, zda to není na uvážení každého, zda chodit, nebo nechodit na demonstrace, tak učitelka zrudla,“ popsala Malá.

Poslankyně tvrdí, že podobnou zkušenost si odnesla i její mladší dcera z jedné základní školy v Brně. „Další příklad se stal, když se řešilo Čapí hnízdo. Učitelka jim všem řekla, že je Andrej Babiš trestně stíhaný a že ho zavřou. To ale není pravda. Děti z toho pak mají velkou hlavu,“ nelíbilo se Malé.

Kdo nechtěl děti? Tajné

Malá o těchto zážitcích se Seznamem ochotně mluvila. Odmítla ale říct, ve kterých školách v Brně se toto odehrálo. „To vám nebudu říkat,“ reagovala odměřeně.

Zároveň přiznala, že si vše nechala pro sebe – nechtěla vysvětlení po učitelích, nestěžovala si ani ředitelům škol. „To mi říkal i Andrej Babiš, abych to udělala, ale to by se otočilo jen proti dětem,“ vysvětlila Malá, která loni strávila pouhých třináct dnů ve funkci ministryně spravedlnosti Babišovy vlády – než se s ní premiér dohodl na rezignaci kvůli opsané diplomové práci a podezření, že podváděla při získávání praxe advokátní koncipientky na Slovensku.

Poslankyně Malá říká, že podobnou zkušenost jako ona má v hnutí ANO víc lidí. Ostatně i Babiš ve facebookovém statusu píše o kolegyni, jejíž děti dokonce kvůli politice nedostaly místo ve škole. O koho jde, se Seznamu nepodařilo zjistit – jak už zaznělo, mluvčí vlády ani ANO na otázky Seznamu neodpověděly.

Podle Malé by se mělo jednat o dítě kolegyně poslaneckého klubu ANO Marcely Melkové. „Se Seznamem mluvit nebudu,“ prohlásila středočeská poslankyně a ihned ukončila hovor. Na další otázky poslané SMS zprávou už nereagovala.

Reklama

Související témata:
Marcela Melková

Doporučované