Hlavní obsah

Údajný americký špion měl u sebe „ruské státní tajemství“, zůstává ve vazbě

Američan obviněný ze špionáže v Rusku měl u sebe tajné dokumenty.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý americký námořník a občan čtyř západních států Paul Whelan měl u sebe podle jeho právníka tajné ruské materiály. Jak se k nim dostal nebo co s nimi zamýšlel, právník neví. Podle ruského ministra zahraničí se Američan dopustil nezákonné činnosti. Údajně Whelanovi ruský občan předal jména spolupracovníků ruských tajných služeb.

Článek

Američan Paul Whelan zadržený v Rusku kvůli podezření ze špionáže měl u sebe tajné ruské materiály. Oznámil to jeho právník Vladimir Žerebenkov před zahájením soudního slyšení, píše The Independent. Uvedl také, že Američan měl u sebe dokumenty obsahující „státní tajemství”.

Moskevský městský soud dnes rozhodl o tom, že Paul Whelan zůstane ve vazbě. „Rozhodnutí soudu o uvalení vazby (do konce února) zůstává nezměněno, odvolání obhajoby se zamítá,“ oznámil soudce Dmitrij Pronjakin. Obhajoba žádala, aby Whelan, který má americké, britské, irské a kanadské občanství, byl propuštěn na kauci, připomněla agentura Interfax.

Samo jednání soudu se podle médií konalo za zavřenými dveřmi kvůli zmíněnému státnímu tajemství. Novináře a diplomaty z USA, Británie a Kanady vpustili do jednací síně až na oznámení soudcova rozhodnutí.

„Mohu jen potvrdit, že při zatčení u Whelana našli informace obsahující státní tajemství. Ale není mi známo, jak se k němu dostaly, co s nimi měl dělat a zda vůbec věděl, že má tajné informace. Zatím se vše (v obvinění) zakládá na předpokladech,“ řekl Interfaxu obhájce Vladimir Žerebenkov ještě před jednáním soudu. Whelan podle něj trvá na tom, že je nevinen a že došlo k nějaké chybě.

Bývalého námořníka Whelana zatkla ruská tajná policie loni v prosinci. Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova se dopustil nezákonné činnosti. Lavrov již dříve řekl, že Američana policie chytila prakticky při činu. Odmítl, že by Rusko chtělo vyměnit Američana za některého svého občana.

Údajnému špionovi hrozí v Rusku až dvacet let vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované