Hlavní obsah

Udmurtský národ vymírá, nemohu být lhostejný, řekl aktivista. Upálil se před parlamentem

Svět bez obalu: Udmurtský národ vymírá, nemohu být lhostejný, řekl aktivista a před parlamentem se upálil.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Učitel a aktivista Albert Razin na následky popálenin zemřel v nemocnici. Jeho smrt byla šokem pro místní komunitu, která ho znala jako velkého bojovníka za udmurtský jazyk a kulturu.

Článek

Razin se zapálil před budovou regionálního parlamentu v ruské Udmurtské republice letos v září. Svůj čin provedl neokázale. Chtěl jím zburcovat veřejnost, aby nebyla slepá k tomu, že byla zrušena povinná výuka udmurtštiny v místních školách.

„Udmurtský národ vymírá a já k tomu nemohu být lhostejný,“ svěřil se ve videu těsně před svým činem.

Posledních 560 tisíc etnických Udmurtů žije v ruském regionu Volha a také v Kazachstánu a Estonsku. Ale počet lidí, kteří ještě dokážou mluvit udmurtsky, rychle klesá. A to i proto, že Rusko minulý rok přijalo zákon zakazující povinné učení domorodých jazyků v oblastech, kde žijí velké minority.

Nová jazyková legislativa byla v Rusku přijata poté, co prezident Vladimir Putin řekl, že děti – speciálně etničtí Rusové – by neměly být nuceny studovat jazyky, které nejsou jejich rodnou řečí.

Razin a jeho kolegové ze školy poté podepsali otevřený dopis, který vyzývá udmurtský parlament, aby tento zákon odmítl. Zrušení povinného vyučování udmurtštiny pro místní studenty podle nich uspíší konec tohoto jazyka.

„Velmi ho bolelo, že jeho národ postupně mizí. Cítil, že začal nevratný proces. A že na to udmurtská oficiální místa nereagují,“ říká v reportáži jeden z jeho kolegů.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, který má premiéru každou neděli ve 22:20 v Televizi Seznam.

Archiv pořadu najdete tu.

Reklama

Související témata:

Doporučované