Hlavní obsah

Uhrin o Euru 1996: Bergera jsem přemlouval na zahradě. A střídat Poborského ve finále byla chyba

Dušan Uhrin zavzpomínal na stříbrné EURO 1996.Video: Redakce Seznamu, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Bývalý reprezentační trenér Dušan Uhrin zavzpomínal v rozhovoru s Luďkem Mádlem a Jiřím Hoškem na úspěšné české tažení na Euru 1996. Rozhovor z pořadu Jiná liga o chybách, které tenkrát český tým stály zlato, o soukromé vzpouře Patrika Bergera nebo o začátku hvězdné kariéry Pavla Nedvěda. To vše a ještě mnohem více se dozvíte ve videu nahoře nad článkem.

Článek

Bývalý trenér českého národního týmu Dušan Uhrin dovedl tým k šokujícímu stříbru na mistrovství Evropy 1996, jež pořádala Anglie. I ke třetímu místu na Konfederačním poháru o rok později v Saúdské Arábii. Ve svém výběru měl hráče, které dnes již považujeme za legendy: Pavla Nedvěda, Karla Poborského, Pavla Kuku, Vladimíra Šmicera a mnoho dalších.

V rozhovoru pro Seznam Dušan Uhrin vzpomínal na největší úspěch české reprezentace v samostatné historii. Český „nároďák“ tehdy nečekaně postoupil ze skupiny, která byla považována za „skupinu smrti“. I když to po úvodní prohře s Německem na postup vůbec nevypadalo. To někteří těžce nesli. Patrik Berger nebyl spokojený se svou rolí v týmu a chtěl ze šampionátu odjet domů. Dušan Uhrin ho v památném rozhovoru na zahradě hotelu přesvědčil a Berger si svými výkony nakonec řekl o základní sestavu i angažmá v Liverpoolu.

Výběr trenéra Uhrina nechal před postupovými branami favorizovanou Itálii. „Italové sice udělali změny v základní sestavě a nechali odpočívat asi pět hráčů, ale my jsme předvedli tak dobrý výkon, že bychom tu úplnou sestavu možná porazili také,” míní Uhrin s odstupem času.

Právě po úspěchu v duelu s Itálií dal trenér Uhrin svým hráčům volno. „Většina odpočívala v parku a nabírala energii na další zápasy. Někteří si ale volno vyložili jinak a režim, včetně životosprávy, si udělali volnější,“ hledá Uhrin příčinu toho, proč v dalším utkání s Ruskem přišly v průběhu utkání i slabší momenty jeho celku, ve kterých se mohla až příliš uvolněná atmosféra po zápase s Itálií projevit.

S postupem z těžké skupiny sami hráči příliš nepočítali, měli již naplánované dovolené, které poté museli rušit. Vladimír Šmicer se dokonce rozhodl v termínu vyřazovacích bojů absolvovat svatbu. Tu musel ale nakonec odložit alespoň o pár dní. Za přítomnosti plného Staroměstského náměstí si ještě v průběhu turnaje vzal za ženu Pavlínu Vízkovou, dceru legendy pražské Dukly.

Ve finále sehráli svěřenci Dušana Uhrina s favorizovanými Němci vyrovnanou partii, nakonec to ale i kvůli několika chybám, o kterých Dušan Uhrin v rozhovoru otevřeně mluví, týmu okolo Pavla Nedvěda nevyšlo a musel se po prohře v prodloužení spokojit se stříbrnými medailemi.

Celý díl pořadu Jiná liga sledujte zde.

Vše podstatné o Euru 1996 a mnohem více se dozvíte ve videu nahoře v článku. Nezapomeňte také sledovat pořad Jiná liga, který vám nabídne nový pohled na fotbal a mimo jiné zabrousí i do historie nejoblíbenějšího sportu naší planety.

Reklama

Doporučované