Hlavní obsah

Ukrajinské zdravotnictví kolabuje. Zachraňují ho dary a platby bohatých

Svět bez obalu: Ukrajinské zdravotnictví díky pandemii kolabuje. Zachraňují ho privátní dary i dobrovolné platby movitých pacientů.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinské zdravotnictví se dlouhodobě potýká s nedostatkem ochranných pomůcek v nemocnicích. Dokazují to i statistiky v počtu nakažených.

Článek

Pandemie koronaviru se negativně projevila na fungování zdravotních systémů v některých zemích. S problémy se potýkala například Itálie, Španělsko nebo Velká Británie. S velkým náporem na zdravotnictví se potýká i Ukrajina. Ukázalo se, že bez privátních sponzorů a plateb nemocných by většina tamních nemocnic vůbec nemohla fungovat.

Potvrzuje to i Alena Baženovová, která během pandemie přišla o své rodiče. Oba dva byli diagnostikování na koronavirus. „Každý den nám přinesli seznam léků z intenzivní péče. Platili jsme nejméně 95 až 115 dolarů denně,“ říká Baženovová. Platby za léky začala prověřovat i policie. Nemocnice se hájí, že veškeré platby byly dobrovolné.

„Jsou léky, které poskytujeme zdarma, ale mluvíme s pacienty, kteří mají peníze, a ti jsou často ochotni za ně zaplatit,“ tvrdí ředitel nemocnice.

Podle ukrajinského centra pro veřejné zdraví bylo k 10. červnu na Ukrajině potvrzeno 28 381 případů nakažených, z toho je 5 184 zdravotníků.

Bylo zjištěno, že i nemocní zdravotníci si musí za léky platit. Úředníci v Charkově ale trvají na tom, že měli a mají situaci pod kontrolou.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované